Harde schijven (HDD's) zijn over het algemeen goedkoper per gigabyte dan solid-state drives (SSD's), waardoor ze ideaal zijn voor het opslaan van grote hoeveelheden data. Ze hebben ook een groter opslagcapaciteit voor de prijs vergeleken met SSD's. Aan de andere kant zijn HDD's vaak trager in datatoegang en minder betrouwbaar omdat ze bewegende onderdelen hebben, terwijl SSD's snellere toegangstijden bieden en minder kwetsbaar zijn voor fysieke schade.
Je kunt de capaciteit van je harde schijf vergroten door een extra interne harde schijf in je computer te installeren, of door een externe harde schijf aan te sluiten. Verder kun je ook overwegen om gegevens naar de cloud te verplaatsen om ruimte vrij te maken. Regelmatig opschonen en het verwijderen van onbenodigde bestanden kan ook helpen om de beschikbare ruimte efficiënter te benutten.
Als je harde schijf niet wordt herkend door je computer, controleer dan eerst of deze goed is aangesloten. Probeer ook een andere USB-poort of kabel. Als dat niet helpt, kan het zijn dat je schijf beschadigd is. In dat geval kun je schijfbeheer openen om te zien of de schijf daar wordt weergegeven of je kunt proberen om deze aan te sluiten op een andere computer. Soms is het nodig om software te gebruiken die beschadigde schijven kan herstellen.
Defragmenteren hoeft tegenwoordig niet zo vaak meer te gebeuren als vroeger, vooral bij moderne besturingssystemen. Het kan soms nuttig zijn om je harde schijf één of twee keer per jaar te defragmenteren, maar bij SSD's is dit zelfs afgeraden omdat het hun levensduur kan verkorten. Het beste is om het systeem zelf te laten bepalen wanneer defragmentatie nodig is.
Interne harde schijven zijn ingebouwd in je computer en worden gebruikt voor het opslaan van besturingssystemen en applicaties, terwijl externe harde schijven meestal via USB of een andere poort verbinding maken en dienen als additionele opslagruimte. Externe harde schijven zijn handig voor back-ups of als je data wilt meenemen.