Er zijn verschillende soorten grappa, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Blank grappa is de meest voorkomende, vaak gemaakt van jongere druiven. Infusiegrappa bevat extra smaken door kruiden of fruit toe te voegen. Houtgelagerde grappa neemt smaak op uit houten vaten en heeft een vollere, zachtere smaak. Hierdoor heb je voor iedere gelegenheid wel een passende grappa!
Grappa wordt gemaakt van de restanten van druiven, de zogenaamde druivendraf, die overblijven na de wijnproductie. Dit maakt het een exemplaar van de regionale wijncultuur. De druiven worden gefermenteerd en vervolgens gedistilleerd. Het unieke aan grappa is dat het de essentie van de druiven aan de alcohol geeft, wat zorgt voor de diverse smaken afhankelijk van de druivensoort.
Ja, grappa is eigenlijk een geweldige digestief! Het wordt traditioneel na de maaltijd geserveerd en staat bekend om het bevorderen van de spijsvertering. De sterke, aromatische smaken kunnen je helpen om je maaltijd goed af te sluiten en je een warm gevoel te geven.
Grappa kan heel goed samengaan met diverse gerechten, vooral in combinatie met Italiaanse kazen of chocoladedesserts. Een sterke grappa kan ook goed passen bij een rijke stoofpot. Het is vooral leuk om te experimenteren met verschillende combinaties om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt!
Om grappa op zijn best te bewaren, is het belangrijk dat je het op een koele, donkere plaats houdt, weg van direct zonlicht. Zorg ervoor dat de fles rechtop staat om te voorkomen dat de kurk gaat rotten. Grappa kan theoretisch jarenlang bewaard worden, maar het is het beste om het binnen een paar jaar na opening te consumeren voor de beste smaak.