Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

taal hoger onderwijs in Boeken

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

De toelatingseisen voor het hoger onderwijs in België variëren afhankelijk van de opleiding en de instelling. Over het algemeen heb je een diploma van het secundair onderwijs nodig. Voor sommige opleidingen, zoals geneeskunde of ingenieurswetenschappen, zijn er specifieke toelatingsexamens en extra voorwaarden. Het is verstandig om bij de desbetreffende hogeschool of universiteit na te gaan welke eisen er precies gelden voor jouw gekozen richting.
In het hoger onderwijs in België kun je vaak zowel in het Nederlands, Frans als Engels studeren. De taal waarin je studeert - en die je moet beheersen - hangt af van de opleiding en de instelling. Voor bijvoorbeeld een Engelstalige opleiding is een goede kennis van het Engels essentieel. Vaak moet je ook bewijs leveren van je taalvaardigheid door middel van toetsen of diploma's, zoals een TOEFL of IELTS voor Engels.
De structuur van een studieprogramma in het hoger onderwijs kan per opleiding verschillen, maar over het algemeen zijn er zowel verplichte als keuzevakken. Meestal zijn er ook een aantal stages of praktijkprojecten inbegrepen. Een academisch jaar is vaak opgedeeld in twee semesters, waarin je per semester een bepaalde hoeveelheid studiepunten moet behalen. Het is goed om te weten dat de lesmethodes kunnen verschillen; in sommige opleidingen ligt de nadruk meer op theorie, terwijl andere meer praktijkgericht zijn.
Na het afronden van een opleiding in het hoger onderwijs heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt meteen aan de slag gaan op de arbeidsmarkt in je gekozen vakgebied, verder studeren met een masteropleiding of zelfs een doctoraat beginnen. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden voor verdere scholing of bijscholing, afhankelijk van je carrièredoelen en interesses. Vaak biedt je hogeschool of universiteit ook begeleiding aan bij het zoeken naar eventuele vervolgopleidingen of werk.
Om je studietijd in het hoger onderwijs goed in te delen, is het belangrijk om een duidelijk schema te maken. Plan je lessen, studietijden, en ook tijd voor ontspanning in. Het is ook een goed idee om je deadlines en belangrijke data voor projecten en examens in een planner bij te houden. Probeer daarnaast ook regelmatige studeersessies in te plannen met medestudenten; dit kan helpen om de stof beter te begrijpen en gemotiveerd te blijven.