Het beste soort brandhout voor de open haard is vaak hardhout, zoals eik, beuk of esdoorn. Hardhout brandt langer en levert meer warmte dan zachthout. Het zorgt ook voor minder rookontwikkeling, wat ideaal is voor een gezellige avond bij de haard. Als je de keuze hebt, ga dan voor goed gedroogd hardhout voor de beste resultaten.
Brandhout moet idealiter minstens 6 tot 12 maanden drogen, afhankelijk van de houtsoort en de aanwezige luchtvochtigheid. Droog brandhout heeft een vochtgehalte van minder dan 20%, wat ervoor zorgt dat het efficiënter brandt en minder rook produceert. Zorg ervoor dat je het goed geventileerd opslaat, zodat het kan uitharden.
Het belangrijkste verschil tussen hardhout en zachthout is de densiteit. Hardhout komt van bomen die langzamer groeien en heeft een hogere dichtheid, wat betekent dat het harder en sterker is. Dit type hout brandt langer en produceert meer warmte. Zachthout, zoals den of spar, brandt sneller en is vaak makkelijker te houthakken, maar levert minder warmte en rookt meer.
Om brandhout droog te houden, is het belangrijk om het op een goed geventileerde plek te bewaren. Gebruik een afdak of een houtopslag dat ook van bovenaf bescherming biedt tegen regen. Stapel het hout niet direct op de grond, maar gebruik bijvoorbeeld palen of een palette om de luchtcirculatie te verbeteren. Zorg ook voor een goede ruimte tussen de houtstapels zodat de lucht kan circuleren.
Ja, je kunt zelf brandhout maken! Hiervoor heb je een geschikte zaag nodig om takken en stammen te kunnen verwerken. Daarnaast is kracht en een veilig gereedschap zoals een bijl of een houtklover handig. Zorg ervoor dat je geschikte bomen of takken kapt – het is aan te raden om dit verantwoord te doen, met respect voor het milieu. Zorg ervoor dat het hout ook goed gedroogd wordt na het zagen.