Goede brandhout herken je aan een aantal kenmerken. Het moet stevig aanvoelen, niet te veel vocht bevatten en een mooie kleur en structuur hebben. Als je het houtsnijwerk in de lengte bekijkt, moet het hout een gelijkmatige kleur hebben zonder schimmel of andere aantastingen. Vaak klinkt goed brandhout ook helder als je er op tikt.
Droog brandhout heeft veel voordelen. Ten eerste brandt het beter en geeft het meer warmte dan nat hout. Dit komt omdat er minder energie verloren gaat aan het verdampen van het vocht in het hout. Daarnaast produceert droog hout minder rook en schadelijke stoffen, waardoor je kachel schoner blijft en de luchtkwaliteit in je omgeving beter is.
Het drogen van brandhout kan behoorlijk variëren, afhankelijk van de houtsoort en de omstandigheden. Over het algemeen duurt het tussen de 6 maanden en 2 jaar om hout goed te laten drogen. Hardhout, zoals eiken of beuken, kan langer nodig hebben om volledig te drogen dan zachthout, zoals dennen. Het is belangrijk om het hout op een droge, goed geventileerde plek te bewaren.
Voor het stoken in een kachel zijn verschillende houtsoorten geschikt. Hardhout zoals beuken, eiken en esdoorn brandt langzamer en beter dan zacht hout. Ze produceren meer warmte en hebben minder rook. Zachthout zoals dennen is sneller klaar om te branden, maar levert minder warmte op en kan meer rook en creosoot produceren. Het is een goed idee om te mixen voor het beste resultaat.
Brandhout moet op een droge, goed geventileerde plek worden opgeslagen om het drogen te bevorderen en schimmel te voorkomen. Idealiter ligt het hout op een ondergrond van stenen of een andere niet-absorberende maatregel om het contact met de grond te vermijden. Bedek de bovenkant van het hout met een zeil of zeildoek zodat het beschermd is tegen regen, maar laat de zijkanten open voor luchtcirculatie.