Bij het gebruik van een open haard is hardhout, zoals eik of beuk, ideaal. Dit type hout brandt langzamer en geeft veel warmte af. Het produceert ook minder rook en as, wat het onderhoud van je haard vergemakkelijkt. Bovendien zorgen deze houtsoorten voor een sfeervolle gloed in je woonkamer, wat de gezelligheid verhoogt.
Om brandhout goed op te slaan, is het belangrijk dat het op een droge en luchtige plek ligt. Gebruik een stevige houtstapel of een houtopslag, zodat de lucht eromheen kan circuleren. Bedek het hout met een zeil of zeil om te voorkomen dat het nat wordt, maar zorg ervoor dat de zijkanten open zijn voor ventilatie. Dit helpt om schimmelvorming te voorkomen.
Zelf brandhout verzamelen kan een leuke en duurzame activiteit zijn. Het biedt je de kans om tijd in de natuur door te brengen, en je leert meer over de verschillende houtsoorten. Bovendien kun je er zeker van zijn dat het hout dat je verzamelt, goed gedroogd is en van hoge kwaliteit. Het is een fijne manier om je eigen energie op een natuurlijke manier te verkrijgen.
Droog brandhout herken je aan een lichte tint en een heldere kleur. Klop met twee stukken op elkaar; als het een dof geluid maakt, is het meestal nog vochtig. Goed droog hout klinkt helder en produceert veel geluidsreflectie. Kijk ook naar de schors; als deze begint los te komen of als het hout splintert, is de kans groot dat het droog is.
Duurzaam brandhout houdt rekening met het milieu en zorgt ervoor dat de bossen gezond blijven. Door gebruik te maken van duurzaam gecertificeerd hout, draag je bij aan bosherstel en vermijdt je de aanplant van hout uit bedreigde bossen. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en vermindert de impact op de natuur.