Duurzaam wonen houdt in dat je rekening houdt met het milieu bij het kiezen van je woonruimte en inrichting. Belangrijke kenmerken zijn energie-efficiëntie, het gebruik van gerecycleerde of natuurlijke materialen, en een minimalistische uitstraling die zowel praktisch als esthetisch aantrekkelijk is. Daarnaast is een goede isolatie belangrijk, zodat je minder energie verbruikt voor verwarming of koeling.
Je huis gezonder maken kan door te kiezen voor niet-giftige verven, natuurlijke materialen en het vermijden van schadelijke chemicaliën. Denk aan het gebruik van luchtzuiverende planten, zorgen voor goede ventilatie en het kiezen van meubels van hout dat vrij is van schadelijke stoffen. Hieronder valt ook het vermijden van plastic en het kiezen voor duurzame stoffen in meubels en decoratie.
De meest geschikte materialen voor een duurzame inrichting zijn onder andere bamboe, gerecycled hout, kurk en natuurlijke vezels zoals katoen en linnen. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook vaak mooi en tijdloos. Daarnaast kun je denken aan duurzame alternatieven voor plastic en kunststoffen, zoals bioplastics of materialen gemaakt van gerecycled materiaal.
Natuurlijke verlichting heeft veel voordelen; het zorgt voor een betere sfeer in huis en kan zelfs je humeur verbeteren. Natuurlijk licht helpt ook om energiekosten te verlagen, omdat je minder afhankelijk bent van elektrische verlichting. Daarnaast kan het bijdragen aan een betere doorstroming van frisse lucht, wat de algemene luchtkwaliteit in huis ten goede komt.
Efficiënt indelen van ruimtes begint met goed nadenken over de functie van elke ruimte. Maak gebruik van multifunctionele meubels, zoals een bank met opbergruimte, om de ruimte optimaal te benutten. Denk ook aan het creëren van open ruimtes en het gebruik van spiegels om de illusie van meer ruimte te creëren. Stijlvol indelen kan ook door het spelen met kleuren en texturen, zodat je eenheid en harmonie in je inrichting brengt.