Kippevel kan door verschillende dingen ontstaan, zoals extreme kou of emoties. Wanneer je het koud hebt, trekt je huid samen en worden de haarzakjes aangetrokken, wat resulteert in die bekende bultjes. Emoties zoals angst, opwinding of zelfs vreugde kunnen ook kippenvel veroorzaken doordat je zenuwstelsel een reactie oproept.
Je merkt vaak dat je kippenvel krijgt als je in een koude omgeving bent of als je naar iets spannends kijkt, zoals een thriller of horrorfilm. De stijgende adrenaline en je lichaam dat op volle toeren draait, zorgen ervoor dat je huid reageert. Mensen ervaren dit soms ook bij een mooi muzikaal stuk of een ontroerende scène in een film.
De fysiologische reacties die optreden bij kippenvel zijn interessant. Wanneer je lichaam zich vraagt om warm te blijven, sluiten de bloedvaten zich en trekken de spiertjes rond de haarzakjes samen. Dit is een soort overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat je meer warmte vasthoudt. Deze reactie gebeurt ook als je lichaam het signaal van angst of opwinding ontvangt.
Kippenvel toont ons de bijzondere communicatietactieken van ons lichaam. Het is een evolutionaire overlevingsreactie die vooral nuttig was voor onze voorouders; het maakte hen groter tegenover vijanden door de haren rechtop te laten staan. Tegenwoordig is het ook een weerspiegeling van onze emoties en kan het ons vertellen hoeveel we geraakt worden door iets in ons leven.
Ja, je kunt kippenvel opwekken door jezelf bloot te stellen aan bepaalde prikkels zoals muziek, films of zelfs een sterk verhaal. Sommige mensen vinden dat ze kippenvel krijgen als ze naar een intense film kijken of naar hun favoriete nummers luisteren. Een andere manier om het op te wekken is door je in een koude ruimte te bevinden.