Belgische auto's zijn vaak goed onderhouden en moeten voldoen aan strikte veiligheids- en milieunormen. Daarnaast zijn ze meestal uitgerust met de laatste technologieën en comfortfuncties, omdat kwaliteitsstandaarden hier hoog zijn. Let ook op het feit dat veel auto’s in België voorzien zijn van een recentkeuringsbewijs, wat een garantie biedt voor de staat van het voertuig.
Om de betrouwbaarheid van een tweedehands auto te beoordelen, kun je het beste een aankoopkeuring laten uitvoeren door een professional. Kijk daarnaast naar de onderhoudshistorie van de auto en vraag naar eventuele schadeverleden. Het is ook handig om online te checken of er recalls zijn geweest voor dat specifieke model en om reviews en ervaringen van andere eigenaren te lezen.
Bij de aankoop van een gebruikte auto is het belangrijk om enkele zaken na te gaan. Controleer de papieren om er zeker van te zijn dat alles in orde is, zoals het inschrijvingsbewijs en de keuring. Maak ook een proefrit om te voelen hoe de auto rijdt en check de staat van de banden, remmen en het motorruimte. Vergeet ook niet om de binnenkant na te lopen op slijtage of andere schade.
Ja, er is een wezenlijk verschil tussen het kopen van een auto van een particulier en van een dealer. Bij een dealer krijg je vaak een garantie en zijn er meer wettelijke waarborgen. Als je van een particulier koopt, ben je vaak sneller aan de verkeerde auto, maar het kan voordeliger zijn. Vergelijk de voordelen en nadelen goed voordat je een beslissing maakt.
Om de kilometerstand van een auto te verifiëren, kun je gebruikmaken van de officiële registraties of rapporten van voertuigen. Vaak heeft een dealer toegang tot deze gegevens, maar er zijn ook online diensten en databases beschikbaar waar je de geschiedenis van de auto kunt controleren. Vraag de verkoper altijd om het onderhoudsboekje en andere documentatie.