Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

BMW X3 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop | pagina 2

Informatie

BMW X3


  • SUV uit de middenklasse
  • Kleine broer voor BMW X5
  • Eerste generatie uit 2003
  • Zowel benzine- als dieselmotoren
  • Relatief dynamisch, voor wat het is

Tot de eeuwwisseling was het aanbod van BMW erg overzichtelijk en eenduidig. Het bedrijf bood dynamisch rijdende berlines aan in de belangrijkste premiumsegmenten, naast een handvol afgeleiden. Sportievere modellen als een grote coupé. Maar van monovolumes, crossovers of SUV’s geen sprake. En dat bleef eigenlijk zo tot BMW in 2000 de X5 introduceerde. Een model dat insloeg als een bom en waarvan amper 3 jaar later al een compactere, meer toegankelijke versie op de markt kwam. Dat was de X3. In 2008 maakte BMW de X6. Een auto die door mensen met kennis van zaken steevast wordt omschreven als nutteloos (een SUV met coupélijnen, stel je voor), onpraktisch en lelijk, maar die niettemin voldoende goed verkoopt om een opvolger te krijgen- ja, zelfs een concurrent van Mercedes. En in 2009 kwam er een X1 bij.

BMW heeft eigenlijk zelf niet zo graag dat z’n modellen omschreven worden als SUVs. Dat staat immers voor Sports Utility Vehicle en het is het middelste woord dat de Duitsers niet willen associëren met hun modellen. Ze verkiezen SAV, waarbij de A staat voor Activity. BMW wil daarmee vooral benadrukken dat z'n vierwielaangedreven hoge auto’s sportiever zijn dan die van de concurrentie. Net zoals sex eigenlijk alles verkoopt, zorgt sportiviteit en dynamisme in de autosector voor betere verkoopscijfers. Maar eigenlijk moeten we het hebben over de illusie van sportiviteit, want niet zelden zijn de claims erg hol.

Gebaseerd op BMW 3-Serie

De eerste X3 leende heel wat van het onderstel en de motoren van de 3-reeks. De motorinhoud varieerde van 2 tot 3 liter en de vermogens gingen van 150 tot 286pk. De Duitsers hadden overigens in hun drang naar sportiviteit overdreven en de auto kreeg daarvoor wat kritiek te slikken. In 2005 werd de X3 daarom wat comfortabeler afgeveerd. In 2006 kreeg de X3 een bescheiden facelift waarbij geleidelijk aan de bijna volledig in zwart plastic uitgevoerde bumpers - nog zo’n punt kan kritiek - verdwenen.

Zo groot als een X5

In 2010 kwam BMW op de proppen met de tweede generatie X3. Die groeide flink, net zoals de X5 ook in één generatie van groot naar gigantisch ging. De tweede X3 was al meteen zo groot als de eerste X5. De keuze voor een handbediend of een automatisch schakelend exemplaar bleef, maar er kwam de optie bij om de X3 uitsluitend met achterwielaandrijving te bestellen. Dat heet sDrive bij BMW (en xDrive is hoe het Duitse merk vierwielaandrijving noemt). Het was uiteraard de bedoeling de X3 toegankelijker en zuiniger te maken, wat ook lukte.

Alternatieven voor de BMW X3

De SUV was eigenlijk al populair toen BMW zich ermee ging bemoeien. Het is dus niet verwonderlijk dat er een groot aantal concurrenten zijn. Voor het gemak beperken we ons even tot de premiumspelers. Daarvan zijn de Audi Q5 en Mercedes GLK de meest voor de hand liggende. Maar er is ook nog een Volvo XC60of een Lexus RX. Die laatste was echter nooit met een diesel te kopen.

Een occasie BMW X3 kopen

De BMW X3 is ruim voorhanden op 2dehands.be. Het zijn bijna allemaal diesels, maar de keuze tussen een automatische en manuele versnellingsbak is erg gelijklopend. De prijs gaat van ruwweg € 7.500 tot meer dan € 50.000.