Een goede manier om te bepalen wanneer je banden aan vervanging toe zijn, is door de profieldiepte te controleren. In België is de wettelijke minimale profieldiepte 1,6 mm, maar het is raadzaam om te vervangen als deze onder de 3 mm komt. Daarnaast is het verstandig om de leeftijd van de banden in de gaten te houden. Banden ouder dan 6 jaar kunnen hun grip en veiligheid verliezen, ook als ze niet versleten lijken.
Rijden op oude banden kan serieuze gevolgen hebben voor je veiligheid. Oude banden hebben vaak minder grip, vooral op natte wegen, wat kan leiden tot slippen of een langere remweg. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor beschadigingen en kunnen ze sneller falen. Dit verhoogt het risico op ongelukken en daarnaast kunnen oude banden ook onregelmatige slijtage vertonen, wat de rijervaring beïnvloedt.
Oude banden kunnen op een duurzame manier worden afgevoerd door ze in te leveren bij een garage of bandenspecialist. Veel van deze bedrijven hebben recyclingprogramma's waarbij banden worden omgevormd tot nieuwe producten. Een andere optie is om naar een recyclagepark te gaan, waar je oude banden kunt inleveren. Het is belangrijk om te zorgen dat banden niet gewoon op de stort verdwijnen, omdat dat schadelijk kan zijn voor het milieu.
De belangrijkste indicatoren dat je banden verouderd zijn, zijn onder andere de leeftijd van de banden, scheuren in het rubber, of een onregelmatige slijtagepatroon. Een visuele inspectie kan veel vertellen. Kijk ook naar de barstjes en de algemene staat van het rubber. Een andere indicator is de rit-ervaring; als je merkt dat je auto minder grip heeft of bij hogere snelheden onrustig aanvoelt, dan kan dat een signaal zijn.
Ja, oude banden kunnen opnieuw worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Ze kunnen gebruikt worden als tuin verlichting of zelfs als kunstprojecten. Sommige mensen gebruiken oude banden ook als schommel of in andere doe-het-zelf projecten voor buiten. Het is een creatieve manier om oude banden een nieuw leven te geven in plaats van ze weg te gooien.