Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

slinger klok in Antiek en Kunst

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Een slingerklok werkt op basis van de gravitatiekracht die de slinger naar beneden trekt en het veermechanisme dat de slinger weer omhoog duwt. De slinger beweegt heen en weer en zorgt voor een constante beweging die het uurwerk aandrijft. De frequentie van deze beweging is afhankelijk van de lengte van de slinger. Hoe langer de slinger, hoe langzamer de beweging en vice versa.
Het onderhoud van een slingerklok omvat regelmatig stof afnemen en het controleren van het mechanisme. Zorg ervoor dat de oliedruppels in de assen vers zijn en dat het uurwerk vrij kan bewegen. Het kan ook nuttig zijn om de klok om de paar jaar professioneel te laten onderhouden om te zorgen dat alles soepel blijft lopen en om slijtage te voorkomen.
Slingerklokken zijn populair bij verzamelaars vanwege hun unieke vakmanschap, historische waarde en esthetische aantrekkingskracht. Elke klok heeft een verhaal en vaak zijn ze gemaakt met veel aandacht voor detail en kwaliteit. Dit maakt ze niet alleen functionele objecten, maar ook prachtige decoratieve items voor in huis.
Er zijn verschillende soorten slingerklokken, waaronder wandklokken, tafelklochten, en penduleklokken. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken; wandklokken zijn vaak groter en decoratiever, terwijl tafelklochten meer compact zijn en makkelijk te verplaatsen. Daarnaast zijn er ook antieke en moderne versies die elk hun eigen charme hebben.
Om de tijd juist in te stellen op een slingerklok, moet je eerst de slinger stoppen. Dit doe je door het gewicht omhoog te trekken, zodat de slinger niet meer beweegt. Vervolgens draai je de klok met de tijdinstelknop of sleep je de wijzers voorzichtig naar de juiste tijd. Zorg ervoor dat je de slinger daarna weer op gang brengt door het gewicht los te laten.