Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

spiraal koper

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Een spiraal gemaakt van koper heeft verschillende voordelen. Ten eerste biedt het een langdurige bescherming tegen zwangerschap, tot wel tien jaar. Daarnaast is het geheel hormoonvrij, wat betekent dat je geen kunstmatige hormonen in je lichaam hebt. Dit is ideaal voor vrouwen die gevoeliger zijn voor hormonen of die hormonale anticonceptie willen vermijden. Bovendien is de invloed op de menstruatie meestal minder heftig dan bij andere anticonceptiemethoden, omdat sommige vrouwen minder last hebben van menstruatiepijn.
Een koper spiraaltje werkt door het koper een ontstekingsreactie in de baarmoeder te veroorzaken die een ongunstige omgeving voor zaadcellen creëert. Hierdoor kunnen zaadcellen de eicel niet bevruchten. Daarnaast verstoort het koper de bevruchte eicel in haar vermogen om zich in de baarmoederwand te nestelen. Dit maakt het zeer effectief als anticonceptiemethode.
Een koperspiraal kan doorgaans tot vijf tot tien jaar in de baarmoeder blijven, afhankelijk van het specifieke model. Na deze periode is het belangrijk om het spiraaltje te laten verwijderen. Het verwijderen van een spiraal kan eenvoudig worden gedaan door een zorgverlener. In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om een nieuwe spiraal te laten plaatsen gelijk na het verwijderen van de oude.
Bij het gebruik van een spiraal van koper kunnen de menstruatie en de cyclus van invloed zijn, vooral in de eerste maanden na plaatsing. Sommige vrouwen ervaren een zwaardere menstruatie en meer pijnlijke krampen, terwijl anderen juist een stabiele cyclus houden. Het is belangrijk om je lichaam goed in de gaten te houden en bij effecten die je zorgen baren contact op te nemen met je zorgverlener.
Er is een minimale kans op infecties bij het gebruik van een spiraal van koper, vooral in de eerste weken na plaatsing. Dit komt doordat de baarmoeder tijdelijk meer vatbaar kan zijn voor bacteriën. Goed medisch toezicht en regelmatige controles kunnen helpen om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken. Als je ongebruikelijke symptomen ervaart, zoals koorts of abnormale afscheiding, is het belangrijk om dit te bespreken met een zorgverlener.