Brandhout is een duurzame en efficiënte manier om je huis te verwarmen. Het biedt een aangename warmte, is CO2-neutraal en wanneer het goed is opgeslagen en gedroogd, heeft het een hogere verbrandingsefficiëntie. Bovendien creëert brandhout een unieke sfeer en gezelligheid in huis die moeilijk te evenaren is met andere verwarmingsmethoden.
Bewaar je brandhout op een droge, goed geventileerde plek, beschermd tegen regen en vocht. Het is het beste om het van de grond te tillen, bijvoorbeeld door het op palletten te leggen, zodat het kan ademen en niet in contact staat met de grond. Dek het hout af met een waterdichte hoes, maar laat de zijkanten open voor luchtcirculatie.
Populaire houtsoorten voor open haarden zijn eiken, beuken, en berk. Eikenhout brandt lang en geeft veel warmte af, terwijl beukenhout ook een mooie vlam en geur heeft. Berkenhout is ideaal voor een snel vuur en geeft een aangename geur af, maar brandt een stuk korter dan de andere houtsoorten.
Ja, je kunt brandhout zeker gebruiken voor buitenbarbecues of een open vuur, maar zorg ervoor dat je hout gebruikt dat speciaal is voorbereid voor buitengebruik. Vermijd het gebruik van behandeld of geverfd hout, aangezien dit schadelijke chemicaliën kan afgeven wanneer het wordt verbrand. Kies voor schoon, natuurlijk hout voor een veilige en smakelijke barbecue-ervaring.
Je kunt controleren of brandhout goed gedroogd is door op de kleur en het geluid te letten. Goed droog hout is vaak lichter van gewicht en heeft een lichte kleur. Als je twee stukken hout tegen elkaar slaat, moet het een heldere klik produceren. Daarnaast kun je het vochtgehalte meten met een vochtmeter, waarbij je streeft naar een percentage van rond de 20%.