Bokalen confituur kun je het beste op een droge en koele plek bewaren, uit de buurt van direct zonlicht. Zorg ervoor dat de potten goed gesloten zijn, zodat er geen lucht bij komt. Een donkere kast is ideaal. Als je de pot geopend hebt, bewaar hem dan in de koelkast en consumeer de confituur binnen een paar weken.
Je kunt een oude confituur pot prima hergebruiken door deze grondig te reinigen. Verwijder alle etiketten en was de pot in heet soapwater. Vervolgens kun je de pot steriliseren door deze 10 minuten in kokend water te zetten of in een oven op 150°C. Daarna is de pot weer klaar voor gebruik, ideaal voor zelfgemaakte confituur of andere lekkernijen.
Als je confituur niet goed heeft ingedikt, kun je deze vaak nog redden. Giet de confituur in een pan en voeg wat extra pectine of citroensap toe, en breng het opnieuw aan de kook. Roer goed door en laat het een paar minuten koken. Test de dikte door een klein beetje op een koud bord te leggen. Laat het afkoelen om te zien of het de juiste consistentie heeft.
Om te controleren of je confituur nog goed is, kijk je naar de kleur en geur. Als het vreemd ruikt of verkleurd is, is het beter om het niet te consumeren. Daarnaast kun je ook kijken naar schimmelvorming op de oppervlakte; als je schimmel ziet, gooi de pot dan weg. Een goede confituur moet ook goed sluiten. Als je de pot openmaakt en er klinkt geen 'pop', kan dit een teken zijn dat de confituur niet goed is.
Het belangrijkste verschil tussen jam en confituur is de textuur en de ingrediënten. Jam is gemaakt van fruitpuree en bevat minder suiker, terwijl confituur een gladdere textuur heeft en verder ingekookt is met meer suiker, wat zorgt voor een dikkere samenstelling. Confituur kan ook hele stukjes fruit bevatten, terwijl jam meestal geen stukjes heeft.