De Britten speelden een cruciale rol in de bevrijding van België, vooral tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Dit was een ambiteuze poging om de bruggen in Nederland en België te veroveren om zo de Duitse troepen uit de weg te ruimen. Britse troepen waren betrokken bij de bevrijding van verschillende Belgische steden en hun aanwezigheid hielp de moreel van de Belgische bevolking te verhogen.
Een van de meest belangrijke gevechten waarin de Britten betrokken waren, was de Slag om België in mei 1940. Dit was een van de eerste grote confrontaties van de oorlog en leidde tot de snelle terugtrekking van de Britse Expeditietroepen via Duinkerke. Ook in de Slag om de Ardennen in december 1944 vochten Britse eenheden zij aan zij met andere geallieerde troepen tegen de Duitse tegenaanvallen.
De relaties tussen de Britse troepen en de Belgische bevolking waren over het algemeen positief, vooral omdat de Britten werden gezien als bevrijders en niet als bezetters. Na de bevrijding hielpen ze bij het heropbouwen van stadsinfrastructuren en leverden ze humanitaire hulp. Dit droeg bij aan een gevoel van solidariteit tussen de Britten en de Belgen.
Bij het verzamelen van militaire memorabilia van de Britten uit de Tweede Wereldoorlog kun je denken aan uniformen, medailles, documenten en zelfs vlaggen. Verzamelobjecten kunnen ook handgeschilderde kaarten en foto's zijn die door soldaten zijn gemaakt. Al deze items vertellen een verhaal van de oorlog en zijn interessant voor zowel verzamelaars als geschiedenisliefhebbers.
De Tweede Wereldoorlog heeft een blijvende impact gehad op historische sites in België. Veel gebouwen raakten beschadigd of verwoest, en sommige zijn nooit meer herbouwd. Veel van deze plaatsen zijn nu herdenkingsmonumenten geworden, waar mensen de impact van de oorlog en de offers die zijn gebracht, kunnen herdenken.