België was vanaf 1940 bezet door Duitsland. Een belangrijke gebeurtenis was de Slag om België in mei 1940, waar Belgische, Britse en Franse troepen vochten tegen de Duitse invasie. In 1944 volgde de bevrijding, waar dankzij de geallieerden, waaronder Canadese troepen, België weer vrij werd.
De nederlaag van het Duitse leger in België kwam na de bevrijding in 1944. De operatie Market Garden was een van de grootste luchtaanvallen die niet helemaal succesvol was, maar leidde alsnog tot verdere strijd en uiteindelijk de terugtrekking van Duitse troepen uit de regio.
De Belgische verzetsbeweging speelde een cruciale rol in de Tweede Wereldoorlog. Ze voerden sabotages uit, hielpen geallieerde soldaten om te ontsnappen en verzamelden informatie voor de geallieerde troepen. Hun moed blijkt uit het feit dat ze vele risico's hebben genomen ondanks zware repressie door de bezetter.
België herbergt verschillende belangrijke militaire locaties uit de Tweede Wereldoorlog, zoals Fort Breendonk, waar politieke gevangen werden vastgehouden. Ook het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel biedt inzicht in de militaire geschiedenis van België, inclusief de Tweede Wereldoorlog.
De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog is nog steeds zichtbaar in België door tal van monumenten, museums en herdenkingen. Jaarlijkse herdenken veel Belgische steden en dorpen de slachtoffers en vieren ze de bevrijding met speciale evenementen en gedenkstenen.