Bij het gebruik van een bijl is veiligheid het allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat je een stevige grip hebt op de steel en dat je bij het hakken altijd van je af werkt. Draag beschermende schoenen en een veiligheidsbril. Het is ook slim om ervoor te zorgen dat je geen mensen of dieren in de buurt hebt. Als je een tak of boom wilt hakken, kijk dan goed waar je de bijl neerhaalt, zodat je je eigen voeten niet raakt.
Een bijl heeft een paar belangrijke onderdelen die je moet kennen. De snijkant of bijlkop is het gedeelte dat het hout snijdt, terwijl de steel het handvat is dat je vasthoudt. Sommige bijlen hebben ook een spijker of een punt aan de achterkant, waarmee je bijvoorbeeld als je iets wilt breken, wat extra kracht kan zetten.
Om je bijl goed te onderhouden, is het belangrijk om de snijkant regelmatig scherp te houden. Dit kun je doen met een slijpsteen of een slijper. Daarnaast moet je de steel controleren op eventuele splinters of beschadigingen. Een beetje olie op de steel helpt ook om deze goed te houden en voorkomt dat hij gaat scheuren.
Een bijl is perfect voor bepaalde soorten houtbewerking omdat je er veel kracht mee kunt zetten en snel door hout kunt gaan. Bij grotere takken of boomstammen is een bijl vaak effectiever dan een zaag, die misschien meer tijd kost en een rechtere lijn vereist. Bijlen zijn ook beter voor het splijten van hout, aangezien je de kracht van de zwaai kunt gebruiken om het hout te breken.
Ja, bijlen zijn veelzijdig en kunnen voor verschillende soorten houtbewerking worden gebruikt. Voor hakken gebruik je een hakbijl, terwijl een kloofbijl ideaal is voor het splitsen van hout voor de open haard. Voor kamperen of survival kun je een handbijl gebruiken, die lichter en makkelijker mee te nemen is.