Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

km teller in Motoren

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Een mechanische km-teller gebruikmaakt van tandwielen en kabels die zijn verbonden aan het wiel. Deze bewegende onderdelen registreren de afstand die je aflegt. Een digitale km-teller daarentegen maakt gebruik van sensoren en elektronische signalen om de kilometers bij te houden. Het voordeel van digitale tellers is dat ze vaak meer functies bieden, zoals gemiddelde snelheid en rittenregistratie, en dat ze minder gevoelig zijn voor slijtage in vergelijking met mechanische versies.
De kilometerstand is een belangrijke factor bij de verkoopwaarde van je motor. Over het algemeen geldt: hoe minder kilometers, hoe aantrekkelijker voor kopers. Mensen zien vaak een lager kilometrage als een teken van minder slijtage en een langere levensduur. Toch spelen ook andere factoren een rol, zoals de staat van de motor en het onderhoud dat is uitgevoerd. Een goed onderhouden motor met hogere kilometers kan net zo waardevol zijn as een motor met een lagere kilometerstand die slecht is onderhouden.
Als je km-teller kapot is, is de eerste stap om dat te laten controleren door een specialist. Het kan zijn dat er een eenvoudig probleem is, zoals een los verbindingetje, of iets ernstigers dat gerepareerd moet worden. Als de km-teller niet juist werkt, kan dat ook van invloed zijn op je onderhoudsinterval en moet je goed in de gaten houden wanneer je bijvoorbeeld olie of andere vloeistoffen moet verversen op basis van de werkelijke kilometers.
Het is niet aan te raden om zelf de km-stand van je motor aan te passen. Dit kan namelijk leiden tot juridische problemen en is bovendien ethisch discutabel. Bovendien zijn moderne digitale km-tellers vaak beveiligd zodat wijzigingen lastig zijn door te voeren zonder professioneel hulpmiddel. Het is beter om bij een probleem met je kilometerstand een specialist in te schakelen.
Het is verstandig om kilometers regelmatig bij te houden, vooral voor onderhoud. Een goede vuistregel is om dit elke 1.000 tot 2.000 kilometers te doen. Schrijf op wanneer je belangrijke onderhoudsbeurten hebt uitgevoerd, zoals olie verversen of bandenwissels, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de staat van je motor. Dit kan je uiteindelijk helpen bij het plannen van toekomstige onderhouden en ook bij de verkoop.