2023 wordt geschreven als MMXXIII. Dit is samengesteld uit de waarden: MM (2000) + XX (20) + III (3). Het is handig om de basiswaarden te onthouden zoals I=1, V=5, X=10, L=50, C=100, D=500, en M=1000.
Het Romeinse cijfer D staat voor 500. Dit cijfer is een belangrijke mijlpaal in de Romeinse nummers omdat het een halve duizend aangeeft, wat in veel contexten handig is, zoals het aangeven van grote getallen.
Een fout in Romeinse cijfers herken je meestal als de opbouw niet logisch is. Bijvoorbeeld, als je het cijfer 40 ziet als XXXX, dan is dat fout; het juiste Romeinse cijfer is XL, wat 50 - 10 betekent. Daarnaast mag je niet meer dan drie keer dezelfde letter achter elkaar gebruiken, zoals IIII voor 4 is geen optie, het moet IV zijn.
Ja, Romeinse cijfers worden regelmatig gebruikt in dagelijkse situaties, bijvoorbeeld in klokken, jaartallen in films of boeken, en bij het nummeren van hoofdstukken of evenementen. Ze voegen een klassieke uitstraling toe aan veel dingen, zoals uitnodigingen of historische documentatie.
Romeinse cijfers zijn ontstaan uit het oude Rome, waar ze gebruikt werden voor handel, telling en tijdsregistratie. Ze zijn afgeleid van de Etruskische cijfers en zijn geëvolueerd om efficiënter te zijn voor de Romeinse economie en administratie.