In België zijn zowel stadsfietsen als hybride fietsen erg populair. Stadsfietsen zijn handig voor dagelijks gebruik, terwijl hybride fietsen een combinatie bieden van comfort en snelheid, ideaal voor langere ritten. Ook elektrische fietsen worden steeds gebruikelijker, vooral onder forenzen. Ze bieden gemak en maken het fietsen makkelijker, vooral in heuvelachtige gebieden.
Het onderhouden van je fiets is cruciaal voor een lange levensduur. Regelmatig controleren van de banden, remmen en ketting is belangrijk. Zorg ervoor dat je de ketting schoon en goed gesmeerd houdt, en controleer de remblokjes op slijtage. Vergeet ook niet je spaken na te kijken; als ze te los staan, kan dat problemen geven. Een jaarlijkse grote beurt door een professional kan ook erg nuttig zijn.
Het kopen van een tweedehands fiets kan grote voordelen hebben. Je kunt vaak een kwalitatief goede fiets vinden voor een lagere prijs. Daarnaast draag je bij aan duurzaamheid door hergebruik. Het is echter belangrijk goed te kijken naar de staat van de fiets; controleer op roest, slijtage aan de banden en werking van de remmen. Vraag ook naar de historie van de fiets en of er onderhoud is gepleegd.
Om de juiste maat fiets te kiezen, is het belangrijk om je inseam (binnenbeenlengte) te meten. Raadpleeg daarna een maattabel om de juiste framemaat te vinden. Over het algemeen geldt dat je met je voeten plat op de grond moet kunnen staan als je op de fiets zit. Een goede maat fiets zorgt voor meer comfort en controle tijdens het rijden.
Als je fiets niet goed schakelt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Controleer als eerste de kabels; deze kunnen versleten of niet goed afgesteld zijn. Het kan ook zijn dat de derailleur niet goed staat. Probeer deze voorzichtig opnieuw af te stellen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de schakels of de ketting te vervangen. Als je zelf niet verder komt, is het verstandig om een fietsenmaker in te schakelen.