Om een kledingstomer optimaal te gebruiken, begin je met het vullen van het waterreservoir. Zorg ervoor dat je schoon, gedestilleerd water gebruikt voor het beste resultaat en om kalkaanslag te voorkomen. Hang vervolgens je kleding op een hanger en gebruikers de stoomkop om de stoom gelijkmatig over de stof te verdelen. Houd de stomer iets van de kleding af en beweeg langzaam naar beneden om plooien te verwijderen. Vergeet niet om de temperatuurinstellingen aan te passen aan de stof die je stoomt.
Stomen heeft verschillende voordelen ten opzichte van strijken. Het is sneller, aangezien je geen strijkplank nodig hebt en je de stomer eenvoudig kunt gebruiken terwijl je kleding aan de hanger hangt. Stomen is ook minder belastend voor delicate stoffen die snel kunnen beschadigen door hoge temperaturen en druk van een strijkijzer. Bovendien helpt stomen om nare geurtjes en bacteriën te verwijderen, terwijl strijken vaak alleen plooien aanpakt.
Ja, in principe kun je een kledingstomer gebruiken voor de meeste soorten stoffen. Het is echter belangrijk om te controleren of de stof stoombestendig is. Delicate stoffen zoals zijde en kasjmier kunnen profiteren van stoom, maar het is raadzaam om eerst een klein gedeelte uit te proberen. Voor stoffen zoals katoen en linnen is stomen bijzonder effectief, maar let op de instructies op het waslabel om beschadiging te voorkomen.
De frequentie van het stomen hangt af van hoe vaak je je kleding draagt en hoe snel ze vuil of kreukelig worden. Over het algemeen kun je je kleding elke paar wears stomen, vooral als er geen vlekken op zitten. Voor een frissere geur of een nettere uitstraling, kun je ook kleding stomen voordat je het aan het publiek toont. Te frequent stomen is niet nodig, maar occasional stomen na een lange dag of op het moment dat je in een nieuwe outfit wilt stralen, kan zeker helpen.
Een kledingstomer kan als milieuvriendelijk worden beschouwd omdat het gebruik maakt van stoom om plooien te verwijderen zonder het gebruik van zware chemicaliën die soms komen kijken bij traditionele wasmiddelen of strijkproducten. Daarnaast verbruikt het minder energie en water dan een wasmachine en het strijkijzer bij frequente gebruik. Dit maakt het een duurzaam alternatief voor het verzorgen van je kleding.