Een defecte wasmachine vertoont vaak duidelijke symptomen. Je kunt merken dat het apparaat niet centrifugeert, er water in de trommel blijft staan of het apparaat ongewoon veel lawaai maakt. Bij een defect wil je ook opletten of de machine stopt tijdens een programma of dat de trommel helemaal niet meer draait. Dit zijn tekenen dat er mogelijk iets mis is.
Als je wasmachine niet draait, zijn er een paar stappen die je kunt ondernemen. Controleer eerst of de stekker goed in het stopcontact zit en of er misschien een stroomonderbreking is geweest. Kijk ook of de deur goed afgesloten is, want sommige modellen starten niet als de deur niet goed dicht is. Indien dit niet helpt, kan het zijn dat de motor of de timer defect is, wat mogelijk om hulp van een professional vraagt.
Ja, je kunt soms zelf problemen met de wasmachine oplossen. Begin met een goede inspectie; kijk of er geen voorwerpen zijn die de trommel blokkeren of of de afvoerslang niet geknikt is. Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van het filtersysteem, kan ook veel problemen helpen voorkomen. Maar wees voorzichtig en als je twijfelt, is het beter om een expert in te schakelen.
Een tweedehands wasmachine kan veel voordelen bieden. Ze zijn vaak goedkoper en kunnen in goede staat zijn, waardoor je een duurzaam product aanschaft. Bovendien verklein je de vraag naar nieuwe machines, wat beter is voor het milieu. Zorg er altijd voor dat je de wasmachine goed inspecteert voor je hem koopt, en vraag naar de geschiedenis van het apparaat voor je besluit.
Om de levensduur van je wasmachine te verlengen, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je hem regelmatig leegt, ook even de filters schoonmaakt en regelmatig kalkaanslag verwijdert. Zet je wasmachine niet volledig vol, zodat de trommel goed kan draaien. En probeer, indien mogelijk, op lagere temperaturen te wassen om slijtage van de onderdelen te minimaliseren.