Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

wondzorg in Boeken

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

De belangrijkste stappen bij wondzorg beginnen met het stoppen van het bloeden. Bij een kleinere wond kan dit vaak vanzelf gebeuren. Daarna is het cruciaal om de wond grondig te reinigen met schoon water en eventueel milde zeep. Vervolgens ontsmet je de wond om infectie te voorkomen, en bedek je deze met een geschikte pleister of verband. Vergeet niet de pleister regelmatig te verversen en let op tekenen van infectie.
Het is aan te raden om een wond minstens één keer per dag schoon te maken. Doordat vuil en bacteriën zich kunnen ophopen, is regelmatig verzorgen belangrijk. Als de wond er vuil uitziet of als er drainage is, kun je het vaker doen. Zorg er altijd voor dat je handen schoon zijn voordat je aan de wond komt.
Voor goede wondverzorging heb je een aantal basisproducten nodig: steriele gaasjes, een anatomische schaar, pleisters in verschillende formaten, ontsmettingsmiddelen zoals jodium of chloorhexidine en eventueel een verwarmde kom met water voor reiniging. Het is ook handig om latex handschoenen te gebruiken om je handen te beschermen.
Veelvoorkomende fouten zijn onder andere het niet goed schoonmaken van de wond, het te vroeg afplakken van een wond waardoor deze niet kan drogen, en het negeren van symptomen zoals roodheid of zwelling. Het is ook een fout om met vieze handen de wond te raken, wat infecties kan veroorzaken.
Je moet medische hulp inroepen als de wond diep is, veel bloedt of als er tekenen van infectie zijn, zoals toenemende pijn, roodheid, zwelling, of pus. Ook als het gaat om een beet of als je niet zeker weet of je tetanus-inenting up-to-date is, is het verstandig om een arts te raadplegen.