De belangrijkste boodschap in het werk van Erich von Daniken draait om de overtuiging dat de mensheid ooit in contact is gekomen met buitenaardse wezens die invloed hebben gehad op onze cultuur en geschiedenis. Hij sluit niet uit dat oude beschavingen, zoals de Egyptenaren en de Maya's, geholpen kunnen zijn door deze buitenaardse bezoekers bij het bouwen van indrukwekkende structuren en het ontwikkelen van geavanceerde technologieën.
Von Daniken benadert het concept van buitenaardse levensvormen met een open geest en legt verschillende theorieën voor die de mogelijkheid verkennen dat buitenaardse wezens in de loop van de geschiedenis de aarde hebben bezocht. Hij gebruikt historische bewijsstukken en mythologieën om te suggereren dat veel religieuze of mythische ervaringen in feite het resultaat zijn van interacties met deze wezens.
De theorieën van von Daniken hebben een significant effect gehad op de populaire cultuur, vooral door het op gang brengen van discussies over de mogelijkheid van leven op andere planeten en de rol daarvan in onze geschiedenis. Films, televisieprogramma's en documentaires hebben vaak inspiratie gehaald uit zijn ideeën, waardoor het onderwerp buitenaards leven toegankelijker en interessanter is geworden voor een breder publiek.
Ja, von Daniken behandelt archeologische vondsten uitgebreid in zijn boeken. Hij onderzoekt oude ruïnes, monumenten en artefacten en stelt vragen over hun oorsprong en de methoden die zijn gebruikt om ze te creëren. Hij doet dit vanuit de overtuiging dat sommige van deze vondsten te complex zijn om puur door menselijke inspanning te verklaren, en dat buitenaardse kennis daarbij een rol kan hebben gespeeld.
Enkele topics die vaak besproken worden in de boeken van von Daniken zijn de piramides van Egypte, de Nazcalijnen in Peru en de enorme stenen monolieten van de Paaseilanden. Deze onderwerpen intrigeren lezers omdat ze ons laten nadenken over de mogelijkheden van technologie en kennis in vroegere tijden, en of deze misschien afkomstig was van minder aardse bronnen.