Expo 58 had als doel om vooruitgang en moderniteit te tonen aan de wereld, vooral na de Tweede Wereldoorlog. Het was een kans voor landen om hun technologische en culturele innovaties tentoon te stellen.
Belangrijke thema's van Expo 58 waren onder andere de combinatie van wetenschap en technologie, de vooruitgang in de industrie en de boodschap van vrede en internationale samenwerking. Deze thema's waren een weerspiegeling van de tijd en de hoop op een betere toekomst na de oorlog.
Verschillende landen uit de hele wereld hebben deelgenomen aan Expo 58, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, de Sovjetunie en vele andere Europese en niet-Europese landen. Dit zorgde voor een diversiteit aan culturen en innovaties die de bezoekers konden ervaren.
Expo 58 heeft een grote invloed gehad op de architectuur in België, met name in Brussel. Veel van de gebouwen en paviljoens die tijdens de expo zijn gebouwd, zoals het Atomium, hebben de moderne Belgische architectuur vormgegeven en blijven vandaag de dag iconen.
Het Atomium is een belangrijk symbool voor Expo 58 omdat het ontwerp van de structuur, die een ijzermolecule in een vergrote versie voorstelt, de innovatieve en futuristische geest van die tijd belichaamt. Het is niet alleen een herkenningspunt, maar ook een eerbetoon aan de wetenschappelijke vooruitgang.