Borstvoeding biedt talloze voordelen voor je baby. Ten eerste bevat moedermelk precies de voedingsstoffen die je kleintje nodig heeft om gezond te groeien. Daarnaast heeft het antistoffen die helpen bij het versterken van hun immuunsysteem en hen beschermen tegen infecties. Studies tonen ook aan dat borstvoeding kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van de hersenen en het risico op allergieën kan verlagen. Kortom, het is een geweldige opstart voor je baby en helpt ze om een sterke basis voor de toekomst te bouwen.
Als je je melkproductie wilt verhogen, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Regelmatig voeden is belangrijk; hoe vaker je je baby aanlegt, hoe meer melk je lichaam aanmaakt. Zorg ervoor dat je jezelf goed hydrateert en gezond eet. Stress kan ook een invloed hebben, dus probeer ontspanningstechnieken toe te passen. Sommige moeders hebben baat bij het gebruik van een borstkolf om de melkproductie te stimuleren. Vergeet niet dat elk lichaam anders is, dus het kan tijd kosten om eruit te vinden wat voor jou werkt.
Pijn tijdens het borstvoeden is iets dat veel moeders ervaren, en het kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je baby niet goed aan de borst aanlegt, wat kan zorgen voor een verkeerde zuigtechniek. Probeer verschillende posities uit om te zien welke het meest comfortabel voor jou en je baby is. Warmte, zoals een warm kompres, kan helpen om de spanning te verlichten. Als de pijn aanhoudt, is het goed om advies in te winnen bij een lactatiekundige om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.
Het kan soms lastig zijn om te weten of je baby genoeg voeding binnenkrijgt via borstvoeding. Een goede indicatie is het aantal luiers dat je baby nat maakt. Tien tot twaalf natte luiers per dag zijn een goed teken dat je baby genoeg voeding krijgt. Daarnaast moet je ook letten op de groei van je baby; regelmatige controles bij de gezondheidszorgprofessionals zijn belangrijk. Deze groei samen met een tevreden baby na het voeden zijn goede signalen dat alles in orde is.
Ja, het is absoluut mogelijk om borstvoeding te geven als je weer aan het werk gaat. Veel moeders combineren borstvoeding met werken door op verschillende momenten te kolven. Het is handig om een routine op te bouwen waarbij je je melk kunt afkolven wanneer je op je werk bent en ervoor te zorgen dat je baby het meeste krijgt als je weer thuis bent. Bespreek met je werkgever de mogelijkheid om tijdens je werk pauzes te nemen om te kolven, zodat je je borstvoeding kunt blijven geven.