4-seizoenenbanden bieden het voordeel dat ze geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden, van warme zomerdagen tot koude winterdagen. Dit betekent dat je in principe geen zomer- en winterbanden hoeft aan te schaffen. Daarnaast besparen ze opslagruimte, omdat je geen aparte sets hoeft te bewaren. Ze hebben ook een langer levensduur, omdat ze minder vaak gewisseld worden.
Een teken dat je 4-seizoenenbanden aan vervanging toe zijn, is als de profieldiepte minder is dan 1,6 mm. Dit is de wettelijke minimumprofiel die je moet hebben. Daarnaast kun je letten op onregelmatige slijtage of scheurtjes in het rubber. Als je de ‘haar van een euro-munt’ dat normaal gesproken zichtbaar is in de groeven niet meer ziet, is het hoog tijd voor nieuwe banden.
Hoewel 4-seizoenenbanden in verschillende weersomstandigheden goed presteren, zijn ze niet altijd de beste keuze voor extreme situaties. Bijvoorbeeld, ze hebben meestal minder grip op sneeuw en ijs dan winterbanden. In een koud en besneeuwd klimaat kan je beter specifiek voor winterbanden kiezen. 4-seizoenenbanden zijn een goede keuze voor milde klimaten.
Het beste moment om 4-seizoenenbanden te kopen is aan het begin van het seizoen waarin je ze het meest gaat gebruiken. Voor de winterperiode is dit meestal voor de eerste sneeuwval en voor de zomerperiode wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Dit geeft je voldoende tijd om ze te laten installeren en jezelf voor te bereiden op de komende rijomstandigheden.
Om je 4-seizoenenbanden optimaal te onderhouden, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren op slijtage en druk. Zorg ervoor dat de bandenspanning op het juiste niveau is, want dit bevordert de levensduur van de banden en zorgt voor betere grip. Daarnaast is het raadzaam om ze elke 10.000 tot 15.000 kilometer te laten balanceren en uitlijnen. Ook het regelmatig wassen van je banden kan helpen om het rubber in goede conditie te houden.