Veelgemaakte fouten bij het maken van een pasfoto zijn onder meer slechte belichting, zoals schaduw op het gezicht, en een achtergrond die niet voldoet aan de eisen, zoals een drukke of donkere achtergrond. Ook is het belangrijk dat je een neutrale gezichtsexpressie hebt en niet glimlacht, wat vaak vergeten wordt. Verder worden pasfoto's soms te ver weg of te dichtbij genomen, waardoor de juiste afmetingen niet worden gehaald.
Bij het poseren voor een pasfoto is het belangrijk dat je recht naar de camera kijkt. Zorg ervoor dat je hoofd rechtop is en je schouders ontspannen zijn. Je kunt je ogen lichtjes openen en proberen een neutrale expressie te behouden. Vermijd het kantelen van je hoofd en zorg ervoor dat je gezicht goed zichtbaar is zonder dat er haren voor je ogen hangen.
Ja, je kunt zeker een pasfoto maken met een smartphone, zolang je zorgt voor een goede belichting en een geschikte achtergrond. Gebruik een statief of leg je telefoon op een stabiele ondergrond om onscherpte te voorkomen. Zorg ervoor dat je ook de juiste afmetingen en positionering volgt, net als bij een professionele camera.
Als je pasfoto niet wordt goedgekeurd, is het belangrijk om te kijken naar de specifieke redenen voor de afkeuring. Vaak kun je aangeven dat je de foto opnieuw wilt laten maken, en het kan helpen om te controleren of je aan alle eisen voldoet, zoals achtergrond, belichting en gezichtsexpressie. Bekijk de richtlijnen opnieuw en maak eventueel een nieuwe afspraak voor het maken van een pasfoto.
De geldigheid van een pasfoto kan per situatie verschillen, maar in het algemeen is een pasfoto voor identificatiedoeleinden vaak maximaal 10 jaar geldig. Voor een paspoort of ID-kaart kan het zijn dat je het document moet vernieuwen voordat de pasfoto verouderd is, dus houd rekening met de eisen van het document waarvoor je de foto nodig hebt.