Het is belangrijk om je waterbidon regelmatig schoon te maken om bacteriën en opbouw op te bouwen. Je kunt dit doen door hem met warm water en een beetje zeep te vullen, het goed te schudden en vervolgens grondig af te spoelen. Voor een diepere reiniging, vooral als je zoete dranken hebt bewaard, kun je balsamicoazijn of een mengsel van zuiveringszout en water gebruiken om te ontsmetten. Vergeet niet om ook het deksel en de rietjes goed schoon te maken!
De beste materialen voor waterflessen zijn roestvrij staal, glas en BPA-vrij kunststof. Roestvrij staal is duurzaam en houdt je drank koud of warm, terwijl glas een smaakneutrale optie is. BPA-vrij kunststof is lichtgewicht en meestal goedkoper, maar controleer altijd of het vrij is van andere schadelijke chemicaliën.
Dat hangt af van het materiaal van je waterbidon. Roestvrij staal en kunststof flessen kunnen vaak in de vaatwasser, maar het is het beste om de instructies van de fabrikant te volgen. Glasflessen kunnen ook in de vaatwasser, maar zorg ervoor dat ze niet breken. Het handmatig schoonmaken van je waterbidon kan ook helpen de levensduur te verlengen.
De algemene richtlijn is om minstens 2 liter water per dag te drinken, maar dit kan variëren afhankelijk van je activiteitenniveau, leeftijd en gezondheid. Een waterbidon helpt je om je dagelijkse inname te volgen en ervoor te zorgen dat je genoeg gehydrateerd blijft, vooral tijdens beweging of warme dagen. Vul je bidon regelmatig bij en hou je eigen drinkdoelen in de gaten!
Het gebruik van een herbruikbare waterbidon heeft vele voordelen. Het vermindert afval, bespaart op de kosten van wegwerpflessen en kan je helpen om gezondere keuzes te maken omdat je altijd water bij de hand hebt. Bovendien kan het bijdragen aan een duurzamere levensstijl door de vermindering van plastic afval in het milieu.