Een jaarboek bevat vaak foto’s van klassen, evenementen en activiteiten, samen met teksten die speciale herinneringen beschrijven. Ook worden er vaak bijdragen van leerlingen en docenten opgenomen, zoals interviews en persoonlijke verhalen. Verder zijn er meestal handige secties voor handtekeningen of wensen van klasgenoten.
De samenstelling van een jaarboek begint vaak bij een groep leerlingen of een commissie die alle foto's verzamelt van het afgelopen jaar. Vervolgens worden deze foto's gecategoriseerd en gekoppeld aan teksten die verhalen of gebeurtenissen beschrijven. Het ontwerp van het boek wordt meestal ook door deze groep verzorgd, met aandacht voor een samenhangend thema.
Een jaarboek biedt leerlingen de kans om herinneringen vast te leggen en een terugblik te nemen op hun schooljaar. Het is een prachtig aandenken dat hen helpt om de hoogte- en dieptepunten van hun schooltijd te onthouden. Daarnaast bevordert het de saamhorigheid tussen leerlingen door het delen van ervaringen en het vieren van wat ze samen hebben meegemaakt.
Thema's in jaarboeken kunnen variëren van 'Reizen' en 'Vriendschap' tot meer specifieke onderwerpen zoals 'Jaren van verandering'. Elk jaarboek kan een uniek thema hebben dat de geest en de ervaringen van dat schooljaar weerspiegelt, waardoor het heel persoonlijk en herkenbaar wordt voor de betrokken leerlingen.
Om een jaarboek te personaliseren, kunnen leerlingen bijvoorbeeld hun favoriete citaten, persoonlijke berichten of hun eigen verhalen toevoegen. Ook het gebruik van creatieve ontwerpen en lay-outs in het boek zorgt ervoor dat het er uniek uitziet. Daarnaast kunnen zelfgemaakte illustraties of collages van herinneringen een extra speciale touch geven.