Het gebruik van een robotmaaier heeft verschillende voordelen. Ten eerste bespaart het je veel tijd omdat je niet zelf meer hoeft te maaien. Daarnaast zijn robotmaaiers erg stil in vergelijking met traditionele maaiers, wat prettig is voor je buren en voor jezelf. Ze zorgen ook voor een gelijkmatig gemaaid gazon, omdat ze in zigzagpatronen werken. Verder helpen ze ook om het gras gezond te houden door het maaisel terug in de bodem te mulchen.
Een robotmaaier werkt op basis van een geprogrammeerd maaischema. Je stelt in hoe vaak je wilt dat de maaier jouw gras maait, en hij doet de rest. Er zijn meestal sensoren ingebouwd die ervoor zorgen dat de maaier obstakels kan vermijden. Vaak kan hij ook terug naar het oplaadstation als de batterij bijna leeg is, zodat hij altijd klaar is voor gebruik.
Ja, meeste robotmaaiers zijn ontworpen om ook in lichte regen te werken. Ze hebben vaak een waterdichte behuizing. Het is echter verstandig om zware regen of onweersbuien te vermijden, omdat dit de werking en levensduur van het apparaat kan beïnvloeden.
De batterijduur van een robotmaaier hangt af van het model, maar over het algemeen hebben de meeste modellen een batterijlevensduur van ongeveer 60 tot 90 minuten per oplaadbeurt. Na deze tijd moet de maaier terug naar het oplaadstation. Dit betekent meestal dat de maaier meerdere keren kan maaien voordat hij weer moet opladen, afhankelijk van de grootte van je tuin en de instellingen die je gebruikt.
Als je robotmaaier vastloopt, is het belangrijk om eerst te controleren of er geen obstakels zijn die hem blokkeren. Kijk ook of de messen beschadigd zijn of vastgezet zitten. Soms kan een eenvoudige herstart van het apparaat ook helpen. Mocht alles dat niet werken, raadpleeg dan de handleiding voor specifieke instructies over foutmeldingen en probleemoplossing.