Om brandhout optimaal op te slaan, is het belangrijk dat het hout droog en goed geventileerd is. Zoek een plek die niet te vochtig is en bescherm het hout tegen regen met een zeil of afdak. Zorg ervoor dat de lucht goed kan circuleren rondom het hout, bijvoorbeeld door het te stapelen op een rooster of met tussenruimtes. Dit helpt te voorkomen dat het hout gaat schimmelen.
Voor een open haard zijn harde houtsoorten zoals eik, beuk en esdoorn ideaal, omdat ze langzaam branden en veel warmte afgeven. Zachthout zoals dennen en sparren branden snel, maar geven ook veel rook en creosoot af, wat niet ideaal is voor open haarden. Kies daarom voor hardhout voor een directe en lange warmte.
Gemiddeld moet brandhout minstens zes maanden tot een jaar drogen voordat je het kunt gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte onder de 20% ligt, wat noodzakelijk is voor een schone en efficiënte verbranding. Te vochtig hout rookt meer, zorgt voor een lagere opbrengst en kan zelfs de schoorsteen doen vervuilen.
Duurzaam brandhout heeft verschillende voordelen, waaronder een lagere impact op het milieu. Het gebruik ervan helpt bij het verminderen van broeikasgassen, ondersteunt lokale economieën en zorgt ervoor dat er gezonde bossen worden onderhouden. Bovendien brandt duurzaam hout vaak schoner, wat betekent dat er minder roet wordt geproduceerd in je open haard of kachel.
Een efficiënte manier om brandhout aan te steken zonder chemicaliën is door gebruik te maken van aanmaakmateriaal zoals krantenpapier of natuurlijke aanmaakblokjes. Stapel een paar kleine houtjes in een piramidevorm en leg wat aanmaakmateriaal onderin. Steek het aan en voeg geleidelijk grotere stukken hout toe als het vuur goed brandt.