In 1946 was België bezig met de wederopbouw na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Er was ook de oprichting van het Nationaal Instituut voor de Radio-televisie in België, wat de start was van significante veranderingen in de media. Verder zijn veel mensen teruggekeerd naar België na de oorlog en begonnen de economie en het dagelijks leven langzaam weer op gang te komen.
Na de Tweede Wereldoorlog waren Belgische postzegels vaak ontworpen met symbolen van herstel en hoop. Dit was een reflectie van de problemen die het land had doorgemaakt tijdens de bezetting. Het motief van de postzegels veranderde van militaire en nationale symbolen naar thema's die de wederopbouw en een nieuw begin benadrukken.
De Belgische munten uit 1946 zijn bijzonder omdat ze een tijd weerspiegelen waarin het land volop in ontwikkeling was. Ze werden geslagen in een periode van herstel, en veel verzamelaars zijn geïnteresseerd in deze munten vanwege hun historische betekenis en de unieke ontwerpen die ze combineren met de nasleep van de oorlog.
De postzegels die in 1946 in België werden uitgegeven, vertellen het verhaal van de eschatologie en de hoop op wederopbouw. Veel ontwerpen tonen nationale symbolen, of verwijzen naar de eerder doorgeganen oorlog, waardoor ze een belangrijke visuele documentatie van deze periode vormen voor Filatelisten en geïnteresseerden in de Belgische geschiedenis.
Munten uit 1946 zijn bijzonder interessant voor verzamelaars omdat ze niet alleen een concrete verbinding met de naoorlogse periode in België bieden, maar ook enkele unieke ontwerpdetails bevatten. De munten vertegenwoordigen een tijd waarin de Belgische economie zich langzaam herstelde, en het zijn vaak de ontwerpen en de metaalsoorten die verzamelaars aantrekken.