Om je granieten keukenblad mooi en in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Je kunt het oppervlak het beste schoonmaken met een milde zeep en warm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen. Een keer per jaar kun je een speciale granietreiniger gebruiken voor een extra glans en bescherming. Niet vergeten om de voegen indien nodig ook goed schoon te houden!
Graniet biedt verschillende voordelen voor in de keuken. Het is niet alleen uitermate duurzaam en krasbestendig, maar ook hittebestendig. Dit betekent dat je met een hete pan geen zorgen hoeft te maken over beschadiging. Bovendien heeft graniet een natuurlijke uitstraling en elke slab is uniek, wat je keuken een luxe uitstraling geeft. Daarnaast is graniet ook relatief eenvoudig te installeren.
Als je handig bent en ervaring hebt met klussen, kun je een granieten werkblad zelf installeren. Hou er rekening mee dat graniet zwaar is en dat je extra hulp nodig kunt hebben. Het is belangrijk om nauwkeurig te meten en gebruik te maken van de juiste tools. Voor de meeste mensen is het echter aan te raden om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werkblad goed en veilig wordt geplaatst.
Als er vlekken op je granieten werkblad komen, kun je meestal met een beetje milde zeep en water veel vlekken verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kun je een pasta maken van baking soda en water, deze op de vlek aanbrengen, afdekken en enkele uren laten intrekken. Spoel het daarna goed af. Regelmatig impregneren helpt ook om vlekken te voorkomen.
Ja, een granieten werkblad is vaak hygiënischer dan andere materialen. Graniet heeft een niet-poreus oppervlak, wat betekent dat bacteriën en schimmels minder kans hebben om zich te nestelen. Het is gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren met een mild schoonmaakmiddel, wat bijdraagt aan een veilige kookomgeving.