Om de levensduur van je vaatwasser te verlengen is regelmatig onderhoud essentieel. Dit houdt in dat je regelmatig het filter schoonmaakt, de sproeiarmen controleert op verstoppingen en de rubberen pakking rond de deur inspecteert en schoonmaakt. Vergeet niet om de binnenkant ook af en toe te reinigen en gebruik een ontkalker als je in een gebied woont met hard water. Zo voorkom je kalkaanslag en verleng je de levensduur van je apparaat.
De meest voorkomende foutmeldingen zijn vaak makkelijk op te lossen. Bijvoorbeeld een E1-fout kan wijzen op een probleem met de watertoevoer, terwijl E2 vaak een probleem met de afvoer aangeeft. Het is handig om de handleiding te raadplegen, waar vaak per foutmelding tips staan om het probleem te verhelpen. Veel problemen kunnen ook zelf opgelost worden door simpelweg de machine opnieuw op te starten of de filters te reinigen.
Het energieverbruik van een vaatwasser is afhankelijk van het gekozen programma, de temperatuur en de frequentie van gebruik. Over het algemeen gebruiken moderne vaatwassers veel minder energie dan het handmatig afwassen. Je kan energie besparen door de vaatwasser altijd vol te laten draaien en gebruik te maken van eco-programma's (indien beschikbaar) die ontworpen zijn voor energie-efficiëntie.
Er zijn verschillende vaatwasprogramma's beschikbaar, zoals een snel programma voor een kleine lading en een intensief programma voor sterk vervuilde vaat. Sommige machines hebben ook een eco-programma, dat is zuiniger met water en energie. Daarnaast zijn er speciale programma's voor glazen en delicate voorwerpen, zodat je altijd de beste keuze kunt maken voor jouw vaat.
Als je vaatwasser niet goed droogt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Controleer of het droogsysteem goed werkt en of het gebruik van een goed afwasmiddel bijdraagt aan de droogresultaten. Soms kunnen resten van voedsel of mineralen de sproeiarmen blokkeren, wat de droogprestatie beïnvloedt. Zorg ervoor dat je de vaat goed plaatst en niet te vol laadt, zodat de lucht goed kan circuleren.