Een analoge voltmeter toont de spanning via een wijzer op een schaal, terwijl een digitale voltmeter de meting weergeeft op een beeldscherm in cijfers. Digitale voltmeters zijn vaak gemakkelijker af te lezen en bieden vaak extra functies zoals data-opslag en type metingen, zoals gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC). Analoge voltmeters hebben het voordeel dat ze goed zijn voor het visualiseren van veranderingen in spanning over tijd, omdat het meteen duidelijk is of de spanningsniveau stijgt of daalt.
Om veilig met een voltmeter te werken, is het belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing te volgen. Zorg ervoor dat je de juiste instellingen hebt gekozen voor de spanning die je gaat meten. Voordat je de metingen uitvoert, moet je ook controleren of je geen blootgestelde draden aanraakt en altijd handschoenen dragen kan een extra veiligheidslaag bieden, vooral bij hogere spanningen. Het is ook verstandig om de voltmeter te allen tijde goed te onderhouden en te controleren op slijtage, zodat deze veilig blijft werken.
Een voltmeter wordt vaak gebruikt in elektronische projecten en reparaties om de spanning te controleren van bijvoorbeeld batterijen, stroomvoorzieningen, en apparaten. Ze zijn ook populair bij ingenieurs en technici om de prestaties van elektrische circuits te evalueren. Ook in educatieve omgevingen worden voltmeters gebruikt om studenten de basisprincipes van elektriciteit en circuits te leren. Verder kunnen hobbyisten ze gebruiken voor het testen van verlichting of huishoudelijke apparaten.
Kalibreren van een voltmeter kan soms noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat je nauwkeurige metingen krijgt. Dit hangt meestal af van de specificaties van de fabrikant, maar in de meeste gevallen houdt het in dat je de voltmeter met een bekende referentiespanning vergelijkt. Als de metingen niet overeenkomen met de referentie, kun je de nauwkeurigheid van de meter aanpassen volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan betekenen dat je aanpassing moet maken aan interne potentiometers, indien aanwezig.
Als je een verkeerde meting krijgt, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Controleer eerst of je de voltmeter goed hebt aangesloten en of de instellingen juist zijn. kijk ook naar je meetpunten; misschien zijn ze niet goed aangesloten aan het circuit. Ook kan het zijn dat de batterij van de voltmeter leeg is of dat er een defect in de meter zelf zit. Probeer de meting opnieuw uit te voeren en test indien mogelijk met een andere voltmeter om een fout in je apparaat uit te sluiten.