Een mazouttank kan gemiddeld 15 tot 30 jaar meegaan, afhankelijk van het materiaal en het onderhoud. Kunststof tanks hebben meestal een langere levensduur dan metalen tanks. Belangrijk is dat je regelmatig controles uitvoert om ervoor te zorgen dat de tank in goede staat blijft en dat er geen corrosie of andere beschadigingen optreden.
Als je vermoedt dat je mazouttank lekt, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen om milieuschade en gevaarlijke situaties te voorkomen. Sluit de toevoer naar de tank en neem contact op met een erkend vakman voor een inspectie. Informeer ook je lokale autoriteit, aangezien een lek meldingplichtig kan zijn. Zorg ervoor dat je ook de vloer rondom de tank opruimt en schoonmaakt om verdere schade te minimaliseren.
Hoewel je zelf een visuele inspectie van je mazouttank kunt uitvoeren, is het aan te raden om een professional in te schakelen voor de reiniging. Een vakman beschikt over de juiste apparatuur en kennis om de tank veilig en effectief te reinigen, wat cruciaal is voor de veiligheid en het milieu. Vergeet niet dat je ook een attest nodig hebt dat aantoont dat de tank correct is gereinigd.
Een goed onderhouden mazouttank kan de efficiëntie van je verwarmingssysteem verhogen en de levensduur van de tank verlengen. Dit betekent dat je minder kans hebt op lekkages, wat niet alleen schadelijk is voor het milieu, maar ook kan leiden tot dure schade aan je eigendom. Bovendien levert een optimale werking van je tank een constante en betrouwbare verwarmingsbron op.
Problemen met een mazouttank kunnen zich op verschillende manieren aanduiden. Kijk uit voor tekenen van roest, en scheurtjes of vlekken op de tank. Ongewone geur van stookolie in de buurt van de tank kan ook een indicatie zijn van een lek. Als je veranderingen in de verwarmingsprestaties opmerkt, zoals niet-constante warmte of een toename in stookoliemeter verbruik, kan dit ook een teken zijn van een probleem.