Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Zijn kippen leuke huisdieren?

Kippen zijn geweldige huisdieren. In ruil voor wat keukenafval, een handvol granen en een goede verzorging belonen ze je elke ochtend met een lekker vers eitje. Kippen zijn intelligente, vriendelijke vogels waarvan sommige rassen zoals de prachtige brahma erg tam kunnen worden. Kinderen vinden het vaak fijn om kippen te verzorgen en om eitjes te rapen.

Welke kippen kies ik best?

Er zijn honderden kippenrassen. Van grote rassen zoals een mechelse koekoek tot kleine krielkipjes. Van legkippen tot sierkippen zoals cochins en zijdehoenders. Vraag je dus eerst af waarom je kippen wil: voor de eieren, voor het vlees of voor de sier. Kies een ras uit dat past bij je wensen en bij de ruimte die je hen kan geven. Tip: wil je mooie groene eitjes? Ga dan voor een araucana.

Wat eten kippen?

Kippen eten zowat alles: keukenrestjes, brood, gekookte pasta, rijst en aardappelen (geen schillen), onkruid en bessen, kool, sla en kruiden zoals peterselie en basilicum. Geef ze elke dag een granenmix. Ook meelwormen vinden ze helemaal de max. Kippen hebben elke dag vers drinkwater nodig. Doe er een teentje knoflook en wat appelazijn bij als natuurlijke ontwormers. Zet de drinkbak in de schaduw of onder een afdakje op een omgekeerde bloempot of een verhoogje. Voorzie ook grit, dat is een schelpen- en kiezelmengsel dat hun eten helpt verteren.

Wat heb ik nodig als ik kippen wil houden?

Als je kippen wil houden in je tuin heb je een zonnige buitenren met genoeg schaduw van bomen of struiken nodig waar de kippen naar hartelust kunnen scharrelen. Reken op minstens 10m2 per kip (hoe meer ruimte hoe beter). Voorzie een zanderig gedeelte of een zandbak voor stofbaden. Leg er wat boomstronken en takken in. Zorg voor een stevige, hoge omheining die vossen en andere rovers buitenhoudt. Verder heb je een voldoende geventileerd en droog kippenhok nodig met een deurtje, verhoogde zitstokken en legnesten. Voorzie ook een watersilo en een voederbak. Kippen zijn sociale dieren: ze hebben dus gezelschap nodig. Een toom van 3 à 5 kippen is ideaal.

Waar haal ik kippen?

Voor alle rasinfo en verkooppunten kan je terecht bij Steunpunt Levend Erfgoed of het Vlaams Interprovinciaal Verbond van Fokkers en Neerhofdieren. Ook op 2dehands in de categorie Pluimvee worden er kuikens, kippen en hanen aangeboden. Je vindt er verder ook zoekertjes voor ander pluimvee zoals Indische loopeenden, kwartels en ganzen.