In de geneeskunde opleiding aan de VUB krijg je te maken met verschillende belangrijke vakken. Je start vaak met de basisvakken zoals anatomie, fysiologie, en biochemie. Later komen klinische vakken aan bod zoals interne geneeskunde, chirurgie en kindergeneeskunde. Het is een uitgebreide opleiding die je voorbereidt op het werken als arts.
Na het afronden van je geneeskunde studie aan de VUB zijn er diverse mogelijkheden. Veel afgestudeerden kiezen ervoor om als arts in Nederland of België aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er specials waar je je in kunt verdiepen, denk aan huisartsgeneeskunde, psychiatrie of de chirurgie. Onderzoek doen of lesgeven zijn ook gangbare opties.
Het curriculum van de geneeskunde opleiding aan de VUB is verdeeld in een bachelor en master fase. De bachelorfase richt zich op de basisprincipes van de geneeskunde en gerelateerde vakken. In de masterfase krijg je meer praktijkgerichte trainingen en word je voorbereid op het beroep van arts, inclusief klinische stages en co-schappen.
De toelatingseisen voor de geneeskunde opleiding aan de VUB omvatten doorgaans specifieke vakken op je middelbare schooldiploma, zoals biologie, chemie, wiskunde en scheikunde. Daarnaast moet je vaak een toelatingsexamen afleggen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en te voldoen aan alle voorwaarden die worden gesteld.
Tijdens de geneeskunde opleiding aan de VUB moet je verschillende stageperioden doorlopen. Dit is een essentieel onderdeel van de opleiding en helpt je om praktische ervaring op te doen in het ziekenhuis. Meestal zijn er stages van enkele maanden binnen verschillende specialisaties, zodat je een goed overzicht krijgt van het werkveld.