Constant Permeke vond inspiratie in het dagelijks leven van de arbeidersklasse en het platteland. Hij schilderde een wereld die rijk was aan emotie en verbinding met de natuur. Zijn ervaringen als boerenzoon hebben hem diep beïnvloed, waardoor thema's zoals hard werken en eenvoudige levensvreugde vaak terugkomen in zijn werk.
Permeke heeft de Vlaamse identiteit op een unieke manier vastgelegd door de rauwe schoonheid van het platteland en de arbeidende mens in beeld te brengen. Zijn schilderijen reflecteren de sterke band tussen de mensen en hun omgeving, waardoor de trots en de strijd van de Vlamingen voelbaar worden. Hierdoor kunnen mensen zich makkelijk identificeren met de beelden die hij creëerde.
Verschillende thema's keren terug in Permeke's werk, zoals de natuur, het boerenleven, en de zee. Hij was ook geïnspireerd door het leven van de visser en de eenvoud van het bestaan. De mens en zijn omgeving zijn vaak in harmonie te zien, maar er is ook een ondertoon van strijd en opoffering, wat de complexiteit van het leven weerspiegelt.
Constant Permeke maakte veel gebruik van olieverf op doek en zijn schildertechniek stond bekend om de krachtige kleuren en de gestileerde vormen. Het gebruik van dikke lagen verf geeft zijn werken een bijna tastbare uitstraling. Daarnaast experimenteerde hij met licht en schaduw, wat zijn beelden extra diepte verleende.
Permeke's leven was vol van uitdagingen en deze beïnvloedden zijn kunst diepgaand. Groeiend in eensmalle gemeenschap, waar de verbinding met de natuur belangrijk was, vormen zijn ervaringen als kunstenaar en burger een weerspiegeling van zijn emoties. Zijn persoonlijke strijd, de invloed van de twee wereldoorlogen en zijn liefde voor het platteland zijn terug te zien in de rauwe kracht van zijn schilderijen.