Om rijbewijs B te behalen, moet je meestal minstens 18 jaar oud zijn en een geldige identificatie hebben. Je moet slagen voor een theorie-examen, waarin je kennis over verkeersregels en veiligheidstest en vervolgens je praktische rijvaardigheden op de weg, die beoordeeld worden tijdens je praktijkexamen.
Het praktijkexamen voor rijbewijs B omvat een rit met een examinator, waarin je verschillende verkeerssituaties moet kunnen hanteren. Je moet laten zien dat je veilig kunt rijden, verkeersborden kunt herkennen en op de juiste manier kunt reageren op andere weggebruikers. Het examen duurt meestal ongeveer 30 minuten en kan ook specifieke manoeuvres zoals parkeren en in- en uitvoegen inhouden.
Met een rijbewijs B heb je de vrijheid om jezelf en anderen te vervoeren, wat het leven een stuk handiger maakt. Je kunt dagelijks naar werk, school of vrienden gaan zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Ook kun je deelnemen aan roadtrips of weekenduitjes zonder beperkt te worden door de vervoersmogelijkheden.
Een rijbewijs B is meestal 10 jaar geldig voor de meeste mensen, maar bij oudere bestuurders kan de geldigheid korter zijn. Voor verlenging moet je je rijbewijs meestal opnieuw laten keuren en soms ook een medische verklaring overleggen, vooral als je ouder bent of gezondheidsproblemen hebt.
Een van de meest gemaakte fouten tijdens het theorie-examen is onvoldoende voorbereiding. Vaak onderschatten kandidaten de hoeveelheid kennis die ze moeten hebben. Ook is het belangrijk om goed de vragen te lezen en te begrijpen, aangezien sommige vragen meerdere aspecten van verkeersveiligheid kunnen hebben.