Een LPG-auto heeft verschillende voordelen. Ten eerste is LPG goedkoper dan benzine, wat betekent dat je veel kunt besparen op brandstofkosten. Daarnaast stoten LPG-auto's minder CO2 uit, wat beter is voor het milieu. Veel mensen ervaren ook dat LPG-auto's minder geluid maken dan hun benzine- of dieseltegenhangers, wat zorgt voor een aangenamere rijervaring.
Een LPG-installatie in een auto werkt door een tweede brandstoftank te plaatsen, die speciaal is ontworpen om LPG op te slaan. Het systeem beschikt ook over een ombouwset die de motor verbindt met deze tank. Wanneer je de auto start, kan deze kiezen welke brandstof te gebruiken, op basis van de instellingen die je hebt. Dit zorgt voor een naadloze overgang van benzine naar LPG wanneer dit nodig is.
Ja, het onderhoud van een LPG-auto kan anders zijn dan bij een benzinemotor. Over het algemeen hebben LPG-auto's minder vaak onderhoud nodig, maar het is belangrijk om regelmatig de filters en de tank te laten controleren om te zorgen voor een goede werking. Daarnaast is het verstandig om ook de injectoren in de gaten te houden, aangezien LPG bepaalde slijtage kan veroorzaken.
Je kunt zelf LPG tanken bij het tankstation, net zoals je met benzine of diesel doet. Er zijn veel tankstations die LPG aanbieden, vaak vind je ze bij grote benzinestations. Het is handig om van tevoren te kijken waar de dichtstbijzijnde tankstations zijn die LPG aanbieden, zodat je nooit met een lege tank komt te staan.
De actieradius van een LPG-auto is doorgaans groter dan die van gewone benzineauto's, vooral omdat LPG vaak meer energie per liter levert. Dit betekent dat je verder kunt rijden voordat je hoeft te tanken. De exacte actieradius kan variëren afhankelijk van de auto en rijomstandigheden, maar je kunt meestal rekenen op een actieradius van rond de 400 tot 600 kilometer op LPG.