Home

Auto's Mazda 104 resultaten

Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Jouw filters:
Sorteer op

Informatie

Mazda MX-5


  • Compacte roadster uit Japan
  • Sportauto met bescheiden prestaties maar onbescheiden rijplezier
  • Sloeg in als een bom
  • De meest verkochte roadster ooit
  • Laag gewicht

Mazda is niet de uitvinder van de roadster. Het recept van de compacte, sportieve cabriolet na de Tweede Wereldoorlog eigenlijk uitgevonden door de Britten en de Italianen. Die brachten modellen uit als de MG B en de Fiat Spider op de markt. Maar het concept raakte verouderd. Het werd verdrongen door de hot hatch (snelle, sportieve drie- en vijfdeursauto’s gebaseerd op normale modellen, zoals de Golf GTI). Model na model en merk na merk liet de compacte, sportieve cabriolet voor wat hij was. Maar in 1989 rakelde Mazda het recept op met de MX-5.

Het begin

De eerste generatie MX-5 (die in de VS op de markt kwam als Miata) is herkenbaar aan de klapkoplampen. Tot 1993 werd die alleen geleverd met een 1.6l met slechts 116pk die niettemin goed presteerde omdat de MX-5 slechts 930kg op de weegschaal zette. Daarna kwam er een 1.8l benzine met 131pk maar ook een instapversie van slechts 90pk.

Tweede generatie

De tweede generatie MX-5 kwam pas in 1998. Weg waren de klaplichten, maar de compacte afmetingen, de kort schakelende versnellingspook, het manueel te openen klapdak in canvas… het was er allemaal nog en het succes duurde voort.

Derde generatie

In 2005 kwam de derde generatie die het platform van de Mazda RX-8 gebruikte. Nu met maximaal een 2-liter benzinemotor met 160pk aan boord. Van deze versie kwam er ook een variant met een elektrisch bediend stalen klapdak, maar die werd geen succes.

De jongste MX-5

In 2015 lanceerde Mazda generatie 4 van de MX-5. Die werd niet krachtiger, maar - tegen alle trends in - wel kleiner dan z’n voorganger. En tegelijk werd hij lichter. Het gewicht was inmiddels immers al opgelopen tot 1.130kg. Van dit model zal ook een afgeleide van Fiat op de markt komen.

Alternatieven voor de Mazda MX-5

De Mazda MX-5 opereert in een erg specifieke niche. Eentje die niet zo groot is dat verschillende automerken er succesvol in kunnen zijn. En dat betekent dat er maar weinig directe concurrentie op de markt komt. We kunnen met enige goede wil een MG TF aanstippen, maar dat merk bestaat uiteraard niet meer. Of een Fiat Spider, als het om wat oudere exemplaren gaat. En misschien wel een Mercedes SLK of BMW Z3, als we negeren dat die zowel zwaarder, krachtiger en duurder zijn. Een Mini Roadster komt in aanmerking als je de voorwielaandrijving negeert en zo is eigenlijk altijd wat. Nee, een Mazda MX-5 is nog steeds een buitenbeentje.

Een occasie Mazda MX-5 kopen

Een MX-5 is als sportwagen eigenlijk een koopje. Goed rijdende exemplaren zijn op 2dehands.be al voor minder dan € 4.000 te vinden. Mechanisch zijn ze erg betrouwbaar, maar naarmate de leeftijd oploopt, nemen vanzelfsprekend ook de ouderdomkwaaltjes toe. Onderhoud is erg belangrijk en hetzelfde geldt voor de staat van het koetswerk (roest) en de stoffen kap (slijtage). Slechts zelden kost een MX-5 meer dan € 25.000, en dan is het omdat hij eigenlijk nog zo goed als nieuw is.

Is de Mazda MX-5 een goede auto?

Er zijn aardig wat oldtimer Mazda MX-5 op de markt, dus goed onderhouden en ze gaan lang mee.

Hoeveel kost een Mazda MX-5?

Afhankelijk van het model, het bouwjaar en de staat waarin hij zich bevindt kost een tweedehands Mazda MX-5 van € 2.750,00 tot € 27.900,00. Hier vind je verschillende opties.

Hoeveel pk heeft een Mazda MX-5?

De Mazda MX-5 Roadster en Mazda MX-5 RF hebben allebei modellen met 132 pk en 184 pk.

Past een set golf clubs in een Maxda MX-5?

De Mazda MX-5 heeft een kofferruimte van 130 liter. Losse golfclubs passen mogelijk, maar een golftas van 130cm lang past niet.

Is de Mazda MX-5 een betrouwbare auto?

De Mazda MX-5 is een met veel zorg gemaakte Japanse sportwagen en scoort hoog op betrouwbaarheidstesten.