Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Model

Variant

Type zoekertje

Leasevorm
Prijs
Bouwjaar
Kilometerstand
Type hybride
Actieradius (min.)
Interieur
Aantal deuren
Aantal zetels
Accu-capaciteit
Accu-laadtijd (max.)
Accu-snellaadtijd (max.)
Vermogen
Motorinhoud
Aantal cilinders
Trekgewicht (geremd) (min.)
Trekgewicht (ongeremd) (min.)
Aandrijving
Leeggewicht (max.)
Sorteer op

Citroen C5 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Citroën C5


  • Vijfdeurs en break uit de ruime middenklasse
  • Opvolger Citroën Xantia
  • Eerste generatie in 2001 met facelift in 2004
  • Tweede generatie in 2008 met facelift in 2012
  • Met een hydractieve of conventionele ophanging

Aan het begin van deze eeuw achtte Citroën de tijd rijp voor een koerswijziging. Het merk stapte over op alfanummerieke namen voor z’n modellen en bij de grote middenklasser werd er nog veel meer aangepakt. De Xantia werd dus vervangen door een C5 en z’n lage vijfdeurskoets werd op slag een stuk hoger. Dat moest een comfortabeler in- en uitstap opleveren, een beter overzicht over de weg en veel binnenruimte garanderen. Dat laatste was er zeker - want de C5 is een erg ruime auto, zelfs binnen z’n segment. En de break van de eerste generatie is ronduit gigantisch. Daarentegen zal je zelden mensen vinden die hem ook mooi vinden. Z’n design was nooit een succes. Niet bij z’n introductie in 2001 en ook niet toen hij in 2004 al onder handen werd genomen.

De eerste generatie C5 heeft een onderstel dat gebruik maakt van Citroëns unieke hydractive ophanging. Die heeft geen conventionele veren en dempers, maar laat de auto zweven op een kussen van gas van olie. De ophanging staat algemeen te boek als de beste op de markt, voor wat comfort en wegcontact betreft, maar niet iedereen houdt van het zweverige gevoel. Ze heeft ook nog als voordeel dat de rijhoogte en demping niet alleen aanpasbaar zijn, maar dat ze lading compenseert.

Tweede generatie C5

Bij de tweede generatie C5 stapte Citroën af van z’n uitgesproken hoge koetswerkvorm. De nieuwste Citroën C5 werd wel een appetijtelijk ogende auto, die verfijnder was vormgegeven, maar waarvan de break diegene die op zoek waren naar imposante laadvolumes minder kon overtuigen. Citroën besloot toen ook om de C5 uit te rusten met een conventionele ophanging. Die was weliswaar afgesteld op een hoog comfort en mag zich nog steeds bij de comfortabelste uit het segment rekenen, maar mist de extreem goede dempingskarakteristieken van de hydractieve ophanging. Citroën nam de maatregel uit besparingsoverwegingen. De beroemde ophanging helemaal van de uitrustingstabellen gooien, durfde het bedrijf niet. Je moest er nu voor bijbetalen. Bovendien was de ophanging alleen verkrijgbaar op het hoogste uitrustingsniveau. Wie een Citroën C5 van de tweede generatie wil met hydractive vering, zal dus moeten zoeken.

Viercilinder benzine- en dieselmotoren

De C5 was door de jaren heen leverbaar met een grote waaier aan motoren en transmissies. De topversies waren voorzien van een zescilinder, hetzij benzine of diesel. Maar het gros van de auto’s is in ons land geleverd met een HDi viercilinder dieselmotor met 2,2, 2,0 of 1,6l slagvolume. De diesels van PSA (Peugeot Citroën) zijn doorgaans stevig en kennen goede loopeigenschappen. Ze draaien bijvoorbeeld een pak beschaafder dan de TDI’s die de Volkswagen-groep gebruikt.

Alternatieven voor de Citroën C5

Wie een auto in de klasse van de Citroën C5 zoekt kan die vergelijken met modellen als de Peugeot 508, Renault Laguna, Opel Vectra, Ford Mondeo, Hyundai i40 of Toyota Avensis.

Een occasie Citroën C5 kopen

Citroën voert op nieuwe auto’s vaak grote commerciële acties. Daardoor wordt een C5 vaker wel dan niet onder de catalogusprijs verkocht. Dat heeft natuurlijk ook z’n weerslag op de occasieprijzen. Op 2dehands.be kan je duidelijk zien dat de C5 voor een auto van zijn omvang eerder goedkoop is. Exemplaren van de eerste generatie zijn al voor minder dan € 1.000 te vinden. En al vanaf € 8.000 heb je een voertuig van de tweede generatie. Het aanbod bestaat steevast uit honderden auto’s dus er is keuze te over. Tenminste, als je een diesel zoekt. Benzines zijn een zeldzaamheid.