Een babyfoon met camera biedt veel voordelen, zoals het kunnen zien van je baby terwijl hij of zij slaapt. Dit geeft je gemoedsrust omdat je kunt controleren of alles goed gaat zonder direct in de kamer te hoeven kijken. Daarnaast hebben de meeste camera-modellen een nachtzichtfunctie, waardoor je ook in het donker kunt zien wat er gebeurt. Hierdoor kun je snel reageren als je baby onrustig is.
Ja, een babyfoon is niet alleen voor baby's, maar kan ook handig zijn voor oudere kinderen. Je kunt een babyfoon gebruiken om te luisteren naar je kind als hij of zij bijvoorbeeld aan het spelen is in een andere kamer. Sommige mensen gebruiken babyfoons ook als een manier om te communiceren met hun kinderen op een veilige afstand, bijvoorbeeld als je ze helpt bij het in slaap vallen.
Een digitale babyfoon werkt met draadloze signalen, waardoor je geluid kunt ontvangen vanuit de babykamer zonder dat je een kabel hoeft te trekken. Het apparaat is uitgerust met een zender, die het geluid van de baby opneemt, en een ontvanger, die de geluiden naar jou toe verzendt. Digitale babyfoons bieden vaak een betere geluidskwaliteit en minder storing dan analoge modellen, waardoor je altijd duidelijk kunt horen wanneer je baby iets nodig heeft.
Er zijn verschillende handige extra functies die je kunt vinden in moderne babyfoons. Sommige hebben een temperatuursensor, zodat je altijd kunt controleren of de kamer comfortabel is voor je baby. Anderen bieden een talk-back functie, waarmee je terug kunt praten naar je baby via de ouderunit. Daarnaast zijn er babyfoons met melodieën of witte ruis die je kunt afspelen om je baby te kalmeren.
De meeste ouders beginnen te overwegen om de babyfoon niet meer te gebruiken zodra hun kind rond de 3-4 jaar oud is en in staat is om zelfstandig in slaap te vallen. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van jouw kind. Als je kind angstig is of het nog steeds prettig vindt om je te horen, kun je overwegen om de babyfoon langer te gebruiken.