Om oude bidprentjes goed te bewaren, kun je ze het beste in een zuurvrije hoes plaatsen. Dit beschermt ze tegen licht, stof en vocht. Bewaar ze op een koele en droge plek, waar ze niet blootgesteld worden aan extreme temperaturen. Het gebruik van een archiefdoos is ook aan te raden, zodat ze veilig en rechtop staan.
Informatie over de herkomst van bidprentjes kun je vaak vinden in archieven of historische verenigingen. Ook kan lokale geschiedschrijving of genealogieboeken waardevolle informatie geven over specifieke bidprentjes en hun betekenis. Online fora of verzamelgroepen kunnen ook handige tips geven.
Ja, onder verzamelaars zijn thema's zoals bidprentjes van beroemde personen, historische gebeurtenissen of specifieke tijdperken erg populair. Ook bidprentjes met bijzondere kunstwerken of die met een zeldzaam ontwerp zijn gewild. Het verzamelen kan ook beïnvloed worden door persoonlijke voorkeuren of familiegeschiedenis.
Een authentiek oud bidprentje herken je vaak aan het type papier en de druktechniek. Als het bidprentje een watermerk heeft of ongepunched is, kan dat een teken zijn van authenticiteit. Bovendien kun je aan de stijl en de tekst ook afleiden uit welke periode het bidprentje stamt. Het is goed om je te verdiepen in de kenmerken van oude bidprentjes om beter te kunnen beoordelen.
Bidprentjes zijn belangrijk in de genealogie omdat ze waardevolle informatie bevatten over families, zoals geboortedata, overlijdensdata en soms zelfs aanverwante gegevens. Ze kunnen op een unieke manier bijdragen aan het opbouwen van stamboomonderzoek, vooral in regio's waar veel persoonlijke documenten verloren zijn gegaan.