België was het toneel van verschillende cruciale slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Slag bij Ieper, bijvoorbeeld, is een van de bekendste en vindt plaats van 1914 tot 1918. Ook de Slag aan de IJzer heeft een grote impact gehad, waar Belgische troepen het Duitse offensief weten te stoppen. Het is indrukwekkend te realiseren dat beide plekken vandaag de dag nog volop herinneringen en monumenten herbergen voor de duizenden soldaten die daar vochten.
De Belgische bevolking speelde een onmisbare rol tijdens de oorlog. Velen moesten hun huizen en steden ontvluchten, en leven in armoede en chaos. De bevolking zorgde voor soldaten, hielp bij de bevoorrading en droeg bij aan de opbouw van een verwoest land. Hun veerkracht en solidariteit droegen bij aan de moraal van het leger en inspireerden anderen in de strijd tegen de bezetter.
De gevolgen van WO1 voor België waren enorm. De oorlog leidde tot aanzienlijke vernietiging van infrastructuur en steden, en de wederopbouw vergde vele jaren. Bovendien had de oorlog langdurige impact op de net niet herstelde sociale structuren. De Belgische samenleving veranderde ingrijpend, zowel economisch als sociaal, als gevolg van de oorlog en het verlies van veel levens.
Na de bevrijding in 1918 kon het leven langzaamaan doorgaan, maar de littekens van de oorlog waren diep. Er waren veel gewonden en families getroffen door het verlies van geliefden. Mensen moesten weer leren leven met wat er verloren was gegaan. De wederopbouw begon met veel inzet, en ook de culturele en sociale levens opnieuw vorm kregen, met een nieuwe focus op solidariteit en vooruitgang.
In België vind je tal van symbolen en monumenten ter nagedachtenis van de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Denk aan de Menenpoort in Ieper, waar dagelijks een Last Post-ceremonie wordt gehouden, of het Tyne Cot Cemetery, het grootste Britse militaire kerkhof ter wereld. Deze plekken dienen niet alleen als herdenkingsplaatsen, maar ook als herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog en de heldhaftigheid van de strijders.