Tijdens droge periodes is het essentieel om je tomatenplant goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je de plant regelmatig water geeft, bij voorkeur 's ochtends of 's avonds om verdamping te minimaliseren. Mulchen met stro of houtsnippers kan ook helpen om de bodem vochtig te houden, wat de wortels beschermt tegen droogte. Een goede tip is om de grond goed doorlaatbaar te maken en een druppelsysteem te overwegen voor constante vochtigheid.
Er zijn verschillende soorten tomatenplanten die goed gedijen in een tuin. Populaire keuzes zijn bijvoorbeeld de zelfbestuivende soorten zoals de cherrytomaat of de vleestomaat. Ook de roma-tomaten, die ideaal zijn voor sauzen, doen het goed in de Belgische bodem. Denk er bij het kiezen van een soort aan of je voorkeur hebt voor zoete, sappige of stevige tomaten.
Veelvoorkomende plagen bij tomatenplanten zijn onder andere luizen, spintmijten en witte vlieg. Het is belangrijk om regelmatig je planten na te kijken op tekenen van deze plagen. Bij een infectie kun je beginnen met het afspoelen van de bladeren met water of gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Ook regelmatig snoeien en het verwijderen van zieke bladeren helpt om de planten gezond te houden.
Rijpe tomaten herken je aan hun kleur en stevigheid. Meestal krijgen ze een diepe, heldere kleur afhankelijk van de soort, en voelen ze stevig aan maar geven wel een beetje mee als je er zachtjes op drukt. De top van de tomaat, waar hij aan de plant vastzat, moet ook een beetje beginnen te verwelken. Let ook op de geur; rijpe tomaten hebben een zoete, fruitige geur.
Als je tomatenplanten niet bloeien, kan dat verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende reden is dat de temperatuur te hoog of te laag is; tomaten houden van warme, maar niet te hete omstandigheden. Zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen en pas op met overbemesting, wat de bloei kan remmen. Een gebrek aan bestuivers door nadelige weersomstandigheden kan ook leiden tot het uitblijven van bloemen.