Om je kettingzaag ketting goed te onderhouden, is het belangrijk om regelmatig de spanning te controleren. Een te losse of te strakke ketting kan de werking van je zaag beïnvloeden. Ook moet je de ketting regelmatig slijpen. Dit kun je zelf doen met een slijptool of laten doen bij een specialist. Vergeet niet om de ketting af en toe te reinigen van zaagsel en vuil. Dit zorgt ervoor dat hij soepel blijft lopen.
Een goed geslepen ketting kan het zagen veel makkelijker en efficiënter maken. Je merkt dat de zaag minder kracht hoeft te leveren, wat niet alleen beter is voor de zaag, maar ook voor jou als gebruiker. Bovendien zorgt een scherpe ketting ervoor dat je minder vaak hoeft te duwen, wat het zagen comfortabeler maakt. Dit verlengt ook de levensduur van de ketting en vermindert de kans op beschadigingen aan de ondergrond.
Je moet de ketting van je kettingzaag vervangen als je merkt dat de tanden zeer versleten zijn, als er ernstige beschadigingen zijn of als je regelmatig moet slijpen om effectief te kunnen zagen. Een indicatie kan ook zijn dat de zaag niet meer soepel door het hout gaat of dat de zaagtijd aanzienlijk langer wordt.
Als je ketting vastloopt tijdens het zagen, moet je onmiddellijk stoppen met het zagen om verdere schade te voorkomen. Controleer eerst of er geen obstructies in de zaag zijn gekomen en verwijder deze. Voordat je weer gaat zagen, is het ook goed om de ketting te controleren op slijtage of schade. Als alles in orde lijkt, kun je voorzichtig opnieuw proberen, maar let op de spanning van de ketting.
Bij het kiezen van de juiste ketting voor je zaag zijn een paar factoren belangrijk. Kijk naar het type werk dat je gaat uitvoeren: voor fijn houthakwerk heb je een andere soort ketting nodig dan voor grof werk. Let ook op de lengtemaat van de ketting en het aantal tanden. Vaak kun je deze informatie vinden in de handleiding van je zaag.